Praznični sendviči



Kad kažemo da "jedemo očima", ima nešto u tome :) Praznični sendvič je ukusna grickalica koja je brza i jednostavna za pripremu, a serviramo je kao deo obroka sa više jela. Izgleda sjajno na stolu, jer kombinacija boja i šarenilo sastojaka nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa zato privlači pažnju odraslih, ali i dece. 

Sastojci:

  • 4 kriške tost hleba
  • 250 g sitnog sira 60% mm
  • 2 sitnija mlada luka
  • prstohvat soli
  • 2 lista praške šunke
  • 1 svež krastavac
  • 5 kašika semenki od bundeve

Navedene mere su za 4 dijagonalna sendviča. Mere se, prema potrebi, mogu srazmerno povećati.

Priprema

Bundevine semenke usitniti u avanu ili čoperu, staviti na tanjir i ostaviti sa strane. 

Oprati mladi luk, posušiti ga ubrusom, pa iseckati pera vrlo, vrlo, sitno.

Dobro oprati krastavac jer ćemo koristiti i koru. Posušiti ga, pa po dužini iseći trake pomoću ljuštilice, tako što ćemo da zahvatamo i koru i pulpu.

U činiju staviti sitan sir, dodati iseckan mladi luk, posoliti, pa dobro izmešati tako da dobijemo kompaktan namaz.

Odseći ivice sa krišaka tost hleba. Postaviti dve kriške na radnu površinu, pa ih premazati kremom od sira. Na jednu krišku staviti presavijen list praške šunke, pa preklopiti drugom, namazanom, kriškom hleba. Lagano pritisnuti sendvič dlanom. Namazati kremom od sira jednu spoljnu stranu sendviča. Poredjati isečene trake od krastavaca tako da delom budu zalepljene na sirni namaz, odnosno da budu fiksirane. Sada okrenuti sendvič i položiti ga na stranu na kojoj su trake od krastavca, pa oštrim nožem odseći šunku i tračice koje štrče izvan hleba. Namazati sirom drugu spoljnu stranu sendviča, poredjati trake od krastavca, okrenuti sendvič na tu stranu i iseći višak. 

Ponoviti isti postupak sa preostalim kriškama tost hleba.

Sendviče preseći oštrim nožem dijagonalno, pazeći da se trake od krastavaca ne pomeraju. 

Kraće stranice sendviča premazati sirnim namazom i umočiti u usitnjene semenke.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF