Još jedan način za pripremu krompira, a dopada se svakome ko je probao. Sa sastojcima koje sigurno imamo kod kuće i pomoću 4 jednostavna koraka, dobićemo elegantno, ukusno i ekonomično jelo.
Sastojci:
- 500 g očišćenog krompira (3 krupnija krompira)
- 100 g tvrdog žutog sira, kačkavalja, trapista
- 1 kašika putera za premazivanje posude
- 100 g pečenice u komadu
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice soli
bešamel sos:
- 2 kašike ulja
- 2 kašike putera
- 2 kašike mekog brašna
- 500 ml mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice muškatnog oraha
Navedene mere su za vatrostalnu posudu dimenzija 22 x 16 cm ili za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li ćemo zapečen krompir servirati kao predjelo, prilog ili glavno jelo uz svežu salatu.
Priprema:
Priprema krompira:
Krompir oprati, oljuštiti, isprati i iseći na kriške debljine 2 milimetra, a ako imamo seckalicu "mandolinu", kriške će biti ujednačene debljine. Krompir ćemo napola skuvati. U lonac staviti isečene kriške, posoliti, preliti hladnom vodom tek da pokrije krompir, pa zagrejati do ključanja i kuvati 5-7 minuta. Važno je da se kriške ne raskuvaju i da ostanu "al dente". Skloniti s vatre i procediti. Ostaviti krompir na cediljci da otkaplje.
Priprema bešamel sosa:
Izmeriti i smlačiti mleko.
Na toplu ringlu odmah staviti šerpicu za kuvanje sosa i smanjiti temperaturu na vrlo tiho. Dodati ulje i puter, pa kad se zagrejalo dodati 2 kašike brašna - niti prepunih, niti ravnih. Energično mešati minut, dva, pa dodavati malo po malo toplo mleko uz stalno mešanje. Kada se sos bude zgusnuo skloniti ga s vatre i ukoliko su se formirale grudvice odmah procediti. Ako se bude zgusnuo više nego što je potrebno, dodati još malo mleka i promešati. Posoliti, dodati muškatni orah i proveriti da li je sos dovoljno začinjen.
Priprema zapečenog krompira s bešamel sosom:
Uključiti rernu da se greje na 180° C. Izrendisati kačkavalj. Pečenicu iseći na kockice veličine stranice do 1 cm. Posudu u kojoj ćemo peći krompir premazati puterom.
Na dno posude sipati 4 kašike bešamel sosa i rasporediti preko cele površine. Poredjati kriške krompira u jednom nivou s preklopom. Blago ih posoliti. Rasporediti polovinu preostalog bešamel sosa preko krompira. Poredjati kockice pečenice. Rasporediti polovinu izrendisanog sira preko kockica. Posuti origanom.
Poredjati preostale kriške krompira u jednom nivou s preklopom i blago ih posoliti. Dodati ostatak bešamel sosa i poravnati ga. Posuti drugom polovinom izrendisanog sira.
Peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta. Ostaviti nekoliko minuta da se krompir s bešamel sosom prohladi. Ovo je veoma bogato jelo i bilo da ga serviramo kao predjelo, ili kao prilog, porcije ne treba da budu velike. Jela s krompirom se ne podgrevaju.
Nema komentara:
Objavi komentar