Zapečen krompir s bešamel sosom



Još jedan način za pripremu krompira, a dopada se svakome ko je probao. Sa sastojcima koje sigurno imamo kod kuće i pomoću 4 jednostavna koraka, dobićemo elegantno, ukusno i ekonomično jelo.

Sastojci:

  • 500 g očišćenog krompira (3 krupnija krompira)
  • 100 g tvrdog žutog sira, kačkavalja, trapista
  • 1 kašika putera za premazivanje posude 
  • 100 g pečenice u komadu
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice soli 

bešamel sos:

  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike mekog brašna 
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha


Navedene mere su za vatrostalnu posudu dimenzija 22 x 16 cm ili za 2-4 osobe, u zavisnosti od toga da li ćemo zapečen krompir servirati kao predjelo, prilog ili glavno jelo uz svežu salatu.

Priprema:

Priprema krompira:

Krompir oprati, oljuštiti, isprati i iseći na kriške debljine 2 milimetra, a ako imamo seckalicu "mandolinu", kriške će biti ujednačene debljine. Krompir ćemo napola skuvati. U lonac staviti isečene kriške, posoliti, preliti hladnom vodom tek da pokrije krompir, pa zagrejati do ključanja i kuvati 5-7 minuta. Važno je da se kriške ne raskuvaju i da ostanu "al dente". Skloniti s vatre i procediti. Ostaviti krompir na cediljci da otkaplje.

Priprema bešamel sosa:

Izmeriti i smlačiti mleko.

Na toplu ringlu odmah staviti šerpicu za kuvanje sosa i smanjiti temperaturu na vrlo tiho. Dodati ulje i puter, pa kad se zagrejalo dodati 2 kašike brašna - niti prepunih, niti ravnih. Energično mešati minut, dva, pa dodavati malo po malo toplo mleko uz stalno mešanje. Kada se sos bude zgusnuo skloniti ga s vatre i ukoliko su se formirale grudvice odmah procediti. Ako se bude zgusnuo više nego što je potrebno, dodati još malo mleka i promešati. Posoliti, dodati muškatni orah i proveriti da li je sos dovoljno začinjen. 

Priprema zapečenog krompira s bešamel sosom:

Uključiti rernu da se greje na 180° C. Izrendisati kačkavalj. Pečenicu iseći na kockice veličine stranice do 1 cm. Posudu u kojoj ćemo peći krompir premazati puterom.

Na dno posude sipati 4 kašike bešamel sosa i rasporediti preko cele površine. Poredjati kriške krompira u jednom nivou s preklopom. Blago ih posoliti. Rasporediti polovinu preostalog bešamel sosa preko krompira. Poredjati kockice pečenice. Rasporediti polovinu izrendisanog sira preko kockica. Posuti origanom. 

Poredjati preostale kriške krompira u jednom nivou s preklopom i blago ih posoliti. Dodati ostatak bešamel sosa i poravnati ga. Posuti drugom polovinom izrendisanog sira.

Peći u zagrejanoj rerni 25-30 minuta. Ostaviti nekoliko minuta da se krompir s bešamel sosom prohladi. Ovo je veoma bogato jelo i bilo da ga serviramo kao predjelo, ili kao prilog, porcije ne treba da budu velike. Jela s krompirom se ne podgrevaju.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF