Povrtna krem-supa




Krem-supa od povrća je odličan izbor za bilo koje doba godine, a posebno sada, u zimskom periodu, kada će nas zagrejati i okrepiti.

Sastojci:

  • 2 kašike putera i (ili) ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manji praziluk
  • 2-3 krompira srednje veličine
  • 3 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 150 g zamrznutog graška
  • 100 ml pavlake za kuvanje 20% mm
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • ~1.5 litara vode


Mere su za 4 porcije. Navedeno povrće čini bazu ili osnovu supe, kojoj možemo dodati i drugo povrće prema svom ukusu. Krompir će supi dati kremastu teksturu, a šargarepa lepu boju.

Priprema:

Pripremiti povrće, oljuštiti ga i oprati. Crni luk iseći na kockice, praziluk na kolutiće. Krompir, šargarepu i koren peršuna iseći na kockice. Zagrejati 1.5 litara vode.

U dubljoj šerpi na tihoj vatri zagrejati puter i (ili) ulje.
 
Dodati luk i praziluk, pa dinstati nekoliko minuta, mešajući, uz oprez da luk ne požuti. Dodati kockice krompira, posoliti i pobiberiti. Dinstati još nekoliko minuta. Dodati kockice šargarepe i korena peršuna. Povrće preliti zagrejanom vodom i kuvati oko 30 minuta, dok sasvim ne omekša.
 
U drugoj šerpici skuvati zamrznut grašak prema uputstvu proizvodjača, orijentaciono 15 minuta. 

Izmiksati sastojke iz supe pomoću štapnog miksera, ili u blenderu. Dodati skuvan i ocedjen grašak i pavlaku za kuvanje. Neka supa prokuva još jednom. Ako je potrebno, dodati malo vruće vode. Proveriti da li je supa dovoljno začinjena. Servirati odmah. Jela s krompirom se ne podgrevaju.
















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF