Pogačice s krompirom




Veoma ukusne i mekane pogačice s krompirom, koje su, pritom, jednostavne za izradu, a krajnji rezultat je u svakom slučaju fantastičan 🤩

Sastojci:

kvasac:

  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 30 g svežeg kvasca

testo:

  • 400 g očišćenog krompira
  • 200 g putera ili margarina
  • ~ 550 g mekog brašna
  • 1.5 kašičica soli
  • 2 žumanca
  • aktiviran kvasac

finale:

  • 1 žumance za premazivanje
  • krupna so za posipanje

Navedene mere su za 35 pogačica prečnika 5 cm. 

Priprema:

Priprema krompira:

Prvo ćemo skuvati krompir kao za pire. Oprati i oljuštiti krompir, a zatim ga izmeriti. Ako je krupniji, prepoloviti ga. Staviti krompir u šerpu s hladnom, posoljenom, vodom i zagrejati do ključanja. Smanjiti vatru i kuvati dok se krompir sasvim ne skuva. Procediti i odmah ga ispasirati. Ako imamo presu za krompir upotrebićemo je, ako nemamo, iskoristićemo kašiku za pasiranje. Da ne bi ostale grudvice, ispasiran krompir istisnuti kroz cediljku za povrće, koja ima veća okca od cediljke za supu. Neka se krompir prohladi.

Priprema kvasca:

Smlačiti mleko, dodati šećer i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira.

Priprema testa:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. Izvaditi iz frižidera puter ili margarin da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Prosejati brašno, pa 2/3 sipati u činiju u kojoj ćemo mesiti testo. Žumance za premazivanje razmutiti s 1 kašičicom vode.

U činiju s brašnom dodati iseckan puter ili margarin, a zatim utrljati jedno u drugo. Dodati žumanca, aktiviran kvasac, ispasiran krompir i so, pa umesiti testo uz dodavanje preostalog brašna. Testo bi trebalo da bude mekano i nelepljivo, pa se time voditi prilikom dodavanja brašna. Staviti testo u čistu, pobrašnjenu, činiju, pokriti je plastičnom folijom i ostaviti 25-30 minuta na toplom mestu da se testo udvostruči. 

Pobrašniti radnu površinu i premesiti testo uz dodavanje brašna sve dok ne dobijemo kompaktnu, solidnu, loptastu formu. Oklagijom razviti testo debljine 2 cm. Oštrim nožem plitko zaseći razvijeno testo po celoj površini, a zarezi neka budu 8 mm jedan od drugog. Ako su zarezi dublji pogačice mogu da se deformišu tokom pečenja.

Uključiti rernu da se zagreje na 190° C.

Modlicom prečnika 5 cm vaditi pogačice i redjati ih na pripremljen pleh. Ako je potrebno, modlicu umočiti u brašno pre svakog vadjenja pogačice. Restlove od testa sakupiti, premesiti, ponovo razviti i ponoviti ceo postupak. 

Pogačice premazati pripremljenim žumancetom, posuti krupnom solju i staviti u zagrejanu rernu. Peći 20-25 minuta. 

Kao i svako hlebasto testo pogačice su najbolje dok su sveže. Ispečene pogačice možemo staviti u kutiju, dobro je zatvoriti i zamrznuti. Biće dovoljno 20-30 minuta na sobnoj temperaturi da pogačice budu spremne za jelo i sveže kao da su tek ispečene.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF