Brza, lagana i aromatična pita sa spanaćem, kao predjelo ili za doručak i večeru.
Sastojci:
- 12 listova finih tankih kora (6 x 2 kore)
- 50 g otopljenog putera ili ulja, ili mešavine oba sastojka
nadev:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 400 g skuvanog spanaća
- 2 prstohvata muškatnog oraha
- 2 prstohvata sveže mlevenog bibera
- 1 kašika soka od limuna
- 200 g feta sira
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
U zavisnosti od veličine same kore, kao i od širine preklapanja, dobićemo duže ili kraće rolnice. Za veće rolnice biće potrebno više fila, pa će se smanjiti broj rolnica. Od jedne duže rolnice može sasvim fino da se doručkuje ili večera.
Priprema:
Priprema nadeva:
Očistiti listove spanaća i oprati ih, a zatim kuvati 5 minuta u sasvim malo neslane proključale vode. Dobro ocediti spanać, iseći ga i ostaviti na cediljci.
Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri. Dodati sitno isečen crni luk, pa ga dinstati dok ne bude omekšao. Dodati sitno isečen beli luk. Dodati ocedjen spanać i dinstati nekoliko minuta, dok sva tečnost ne bude isparila. Ukoliko koristimo zaledjen spanać, smrznute brikete staviti u tiganj s crnim lukom i dinstati dok sva tečnost ne bude isparila.
Skloniti spanać s ringle i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi. Začiniti muškatnim orahom, biberom i sokom od limuna. Dodati izmrvljen feta sir i jaje, pa dobro promešati. Tek sada posoliti, probati, pa dosoliti ako je potrebno.
Uključiti rernu da se greje na 190°-200°C. Na pleh od šporeta staviti pek-papir i namazati ga otopljenim puterom.
Priprema pite:
Iz pakovanja s korama uzeti koliko je potrebno kora, pa ih pokriti s vlažnom krpom. Ostatak kora dobro zapakovati da se ne bi osušile i čuvati u frižideru za neki drugi recept.
Postaviti jednu koru na radnu površinu i premazati je otopljenim puterom, uljem, ili mešavinom oba sastojka. Staviti drugu koru preko prve, pa i nju premazati puterom. Staviti 3-4 kašike fila uz dužu ivicu kore i formirati valjak. Prebaciti kraće ivice kora s leve i desne strane preko fila da ne bi iscurio, a zatim zamotati rolnicu. Okrenuti sastav rolnice na dno pleha, pa je odozgo premazati otopljenim puterom. Složiti ostale rolnice u pleh.
Ne treba preterivati s filom da ne bi omekšao kore. Bocnuti čačkalicom rolnice na par mesta, da bi para izlazila.
Peći pitu oko 20 minuta, ili dok ne bude zlatnožute boje. Ostaviti rolnice da se prohlade, pa ih iseći i servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar