Hlepčići od 150 grama




Imenica "hleb" ima nekoliko izvedenica - hleb, hlebac, hlebina, hlebić. Male hleboce nazivamo hlepčići, a u receptu su veoma ukusni, lagani, dvadesetak santimetara dugački, hrskave korice i mekane sredine. S ovakvim receptom javlja se dilema - da li uopšte kupovati hleb, ili se opredeliti za mešenje :)

Sastojci:

testo:

  • 300 ml mlake vode
  • 10 g suvog kvasca (1 kesica)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 400 g mekog brašna T 400
finale:
  • voda za premazivanje hlepčića
  • 4 kašike brašna za posipanje

Navedene mere su za 4 hlepčića dužine 20 cm i širine 10 cm nakon pečenja, a težine izmedju 120 i 150 grama. 
Vrlo je važno da pogledamo rok trajanja koji je napisan na kesici s kvascem i da upotrebimo onaj koji je daleko od isteka tog roka.

Priprema:

Izmeriti i smlačiti vodu, pa je sipati u činiju u kojoj ćemo mesiti testo. Dodati suvi kvasac iz kesice, šećer i so, pa promešati i ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira, odnosno da se pojave mehurići koji su prvi znak da se kvasac aktivirao.

Izmeriti i prosejati brašno. 2/3 brašna dodati u činiju, a ostatak dodavati kasnije, tokom mešenja testa.

Izmešati varjačom brašno i vodu s kvascem, pa dodavati po malo preostalog brašna. Nastaviti mešenje testa rukom u činiji. Ne insistirati na dodavanju sveg brašna, već se voditi osećajem pod rukama. Na kraju ove faze mešenja, testo treba da bude i mekano i lepljivo. 

Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti testo na toplom mestu da fermentira i da se udvostruči, oko 40 minuta.

Pripremiti dva pleha od šporeta, svaki za po dva hlepčića, pa postaviti pek-papir. 

Posuti radnu površinu brašnom i prebaciti naraslo testo iz činije. Brašno koje ćemo dalje koristiti će biti ili ono koje nam je preostalo, ili ćemo dodati još brašna iz kese. Kod mene se uklopilo u izmerenih 400 g. 

Premesiti testo na radnoj površini uz minimalno dodavanje brašna, tek koliko je potrebno da testo više ne bude lepljivo, ali da ostane mekano.

Podeliti testo na 4 jednaka dela, za 4 hlepčića, pa zaokružiti loptice, pokriti ih i ostaviti 15 minuta da se testo odmori.

Uzimati jednu po jednu lopticu. Prstima pritisnuti lopticu i rastanjiti je rukom na debljinu od 1 cm, zatim urolati pa sastav štipkati prstima, a rolnicu dlanom valjati po radnoj površini da se sastav ujednači, a hlepčić dobije finalni oblik - trbušastu sredinu i špicaste krajeve. 

Staviti veknice na pripremljene plehove, pokriti ih plastičnom folijom i ostaviti 20 minuta da im se volumen udvostruči.

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 200° C. Na dno rerne staviti šerpicu, ili posudu koja je otporna na toplotu, napunjenu vodom.

Pomoću žileta ili oštrog noža plitko zaseći veknu po bočnoj strani. Pomoću četkice, ili fajtalicom, pokvasiti hlepčiće odozgo, pa ih posuti brašnom pomoću cediljke za čaj. 

Jedan po jedan pleh staviti u rernu i peći oko 30 minuta, dok hlepčići ne porumene. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF