Francuska salata




Francuska salata je tradicionalno jelo, kao što je, uostalom, i ruska salata bez koje su proslave i praznici nezamislivi :) Ovo fino predjelo ima nekoliko varijacija, u zavisnosti od lokalne tradicije. Priprema je vrlo jednostavna, a postan majonez zadovoljiće pravila posne ishrane.

Sastojci:

  • ~ 400 g majoneza
  • 200 g zamrznutog graška
  • 200 g šargarepe
  • 400 g krompira
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 1 zelena jabuka srednje veličine
  • sok od 1 limuna ili 2 kašike jabukovog sirćeta

Navedene mere su za 4-6 osoba. S posnim majonezom salata će biti prikladna za dane posta.

Priprema:

Priprema povrća:

Povrće ćemo oprati i očistiti, iseckati na kockice i skuvati na pari ili u vodi, svaku vrstu posebno.

Oprati i oljuštiti krompir. Iseći ga na kockice veličine stranice do 1 cm. Kockice staviti u cediljku, pa ih dobro isprati pod mlazom hladne vode da bismo uklonili što više skroba. Kuvati na pari ili u vodi oko 10 minuta. Tokom kuvanja proveravati da li su kockice krompira skuvane, uz oprez da ne budu prekuvane. Ako smo kockice kuvali u vodi, procediti ih. Ostaviti da se sasvim ohlade.

Šargarepu oljuštiti i oprati, pa je iseći, kao i krompir, na kockice veličine stranice do 1 cm. Kuvati na pari ili u vodi oko 10 minuta. Tokom kuvanja proveravati da li su kockice šargarepe skuvane, uz oprez da ne budu prekuvane. Ako smo kockice kuvali u vodi, procediti ih. Ostaviti da se sasvim ohlade.

Zamrznut grašak kuvati na pari ili u vodi oko 10 minuta. Tokom kuvanja proveravati da li su zrna skuvana, uz oprez da ne budu prekuvana. Ako smo grašak kuvali u vodi, procediti ga. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Priprema salate:

U činiju staviti skuvano, ocedjeno i ohladjeno povrće. Pokriti činiju plastičnom folijom i staviti u frižider da se povrće još bolje ohladi. Ako nemamo vremena, nastaviti odmah. 

Oprati i oljuštiti zelenu jabuku, pa je iseći na kockice kao povrće. Kockice staviti u činijicu, preliti sokom od limuna ili jabukovim sirćetom i promešati. Jabuka će salati dodati dašak svežine.

Posoliti, pobiberiti i promešati povrće u činiji. Dodati majonez i iseckanu jabuku. Pažljivo mešati dok se majonez ravnomerno ne rasporedi. Proveriti da li je salata dovoljno začinjena. Čuvati je u frižideru do 3 dana.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF