Crvena enčilada je urolana kukuruzna tortilja punjena mesom i (ili) povrćem i pokrivena pikantnim sosom od paradajza i čilija. Enchilar doslovno znači dodati čili (nečemu), začiniti čilijem. Ovaj tradicionalni meksički recept predstavlja odličan način da se upotrebi preostalo meso, a piletina se može zameniti govedinom ili svinjetinom.
Sastojci:
- 400 g pilećeg belog mesa
- 150 g mocarele ili domaćeg kačkavalja, ementalera, grijera
- 1 kašika ulja za mazanje pekača
sos:
- 500 ml gustog soka od paradajza
- 2 sveža paradajza
- 1 zelena ili crvena paprika srednje veličine
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 2 sušene čili papričice
- 50 ml maslinovog ulja
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1 kašičica kumina u zrnu
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
tortilje:
- 200 g pšeničnog brašna
- 50 g fino mlevenog kukuruznog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
- 220 ml vode
Navedene mere su za vatrostalnu posudu (pekač) veličine 25 x 17 cm i 6 bogatih enčilada. Tortilje, sos i piletinu možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru do završetka recepta.
Priprema:
Priprema sosa:
U većem tiganju na umerenoj vatri lagano zagrejati sastojke za salsu. Dodavati ih redom.
Prvo ćemo dodati gusti sok od paradajza, a zatim maslinovo ulje i začine - izmrvljene čili papričice, biber, crvenu mlevenu papriku, kumin, origano, šećer i so.
Oprati papriku, očistiti je od semenki i vrlo sitno iseći, pa dodati u tiganj.
Oprati i oljuštiti paradajz, iseći ga na kriške i dodati u tiganj.
Oljuštiti i isprati crni i beli luk, pa sitno iseckati i dodati u tiganj.
Poklopiti tiganj, pa salsu dinstati na umerenoj vatri 15 minuta, ili dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ohladjenu salsu izmiksati u čoperu ili blenderu. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno.
Priprema piletine:
Skuvati pileće meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo odložiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo.
Belo meso isprati pod vodom i očistiti od viška masnoće. Staviti u lonac u kome ćemo kuvati supu. Dodati očišćenu šargarepu, očišćen paškanat i (ili) koren peršuna i nekoliko zrna bibera. Manju glavicu crnog luka s ljuskom dobro oprati i prepoloviti. Svaku polovinu prepeći na vrućoj ringli i dodati u lonac. Dodati 1.5 litar vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati najmanje 30 minuta. Procediti bujon i završiti supu dodavanjem začina, rezanaca ili knedli, ili ga ohladiti i sipati u plastične posude s poklopcem, a zatim zamrznuti za neku drugu priliku.
Skuvano pileće meso pokriti da se ne bi osušilo dok se bude hladilo. Iscepkati ga na vlakna pomoću 2 viljuške ili prstima, staviti u činiju, poklopiti i ostaviti po strani.
Priprema tortilja:
Možemo koristiti kupovne, male, tortilje, ili ih napraviti sami.
Izmeriti i prosejati pšenično brašno u činiju. Odvojiti 50 g za kasnije mešenje testa. Izmeriti i prosejati kukuruzno brašno u činiju s pšeničnim brašnom. Dodati so. Dodati prašak za pecivo i dobro izmešati suve sastojke u činiji. Izmeriti i tek malo smlačiti vodu, pa dodati suvim sastojcima. Dodati maslinovo ulje i kašikom dobro promešati retko testo. Pokriti činiju i ostaviti jedan sat na sobnoj temperaturi.
U odstajalo testo dodavati po malo odvojenog brašna i mesiti rukom u činiji. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izraditi, po potrebi dodajući po malo brašna dok ne dobijemo elastično testo. Odvajati male loptice od testa i tanko ih razviti oklagijom. Da bi tortilje bile iste veličine, pomoću tanjira prečnika 15 cm obeležiti krug i iseći ga. Ostatke testa sakupiti i premesiti, pa ponoviti postupak. Brašno koje je potrebno za posipanje radne površine i razvijanje tortilja - nije ušlo medju sastojke. Dobićemo 13 tortilja prečnika 15 cm. Odvojićemo 6 komada za recept, a ostatak tostiranih tortilja možemo staviti u kesu i čuvati u frižideru par dana, ili zamrznuti za neko drugo jelo.
Teflonski tiganj zagrejati na umerenoj vatri. Tostirati tortilje sa svake strane po 1-2 minuta. Tortilje tostiramo na suvom tiganju, ali ako imamo ulje u spreju možemo poprskati tiganj pre dodavanja svake naredne tortilje. Redjati ih na tanjir i obavezno pokriti da se ne bi sušile, već da bi se opustile.
Ako koristimo gotove tortilje, zagrejati ih prema uputstvu proizvodjača i pokriti da se ne ohlade.
Priprema enčilada:
Uključiti rernu da se greje na 200° C.
Pekač premazati uljem, a zatim po dnu rasporediti 3-4 kašike sosa. Preostali sos podeliti na dva dela, pa jedan deo dodati u činiju sa usitnjenim pilećim mesom i dobro izmešati. Sos je dovoljno začinjen i nije potrebno dodavati druge začine.
Krupno izrendisati kačkavalj, ili neki drugi žuti sir koji imamo u frižideru. Ako imamo mocarelu, još bolje.
Na sredinu tople tortilje staviti 2 kašike nadeva od piletine i 1-2 kašike izrendisanog sira. Preklopiti suprotne strane, pa rolnicu staviti u pekač sastavom okrenutu ka dnu. Isto uraditi sa ostalih 5 tortilja. Preko rolnica u pekaču rasporediti drugi deo sosa. Staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta.
Servirati odmah uz kiselu pavlaku, feta sir i salatu. Ukoliko ostane neka enčilada, pokriti posudu plastičnom folijom i čuvati u frižideru, uz napomenu da će tortilje (testo) da omekšaju tokom stajanja.
Nema komentara:
Objavi komentar