Crvene enčilade s piletinom



Crvena enčilada je urolana kukuruzna tortilja punjena mesom i (ili) povrćem i pokrivena pikantnim sosom od paradajza i čilija. Enchilar doslovno znači dodati čili (nečemu), začiniti čilijem. Ovaj tradicionalni meksički recept predstavlja odličan način da se upotrebi preostalo meso, a piletina se može zameniti govedinom ili svinjetinom. 

Sastojci:

  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 150 g mocarele ili domaćeg kačkavalja, ementalera, grijera
  • 1 kašika ulja za mazanje pekača

sos:

  • 500 ml gustog soka od paradajza
  • 2 sveža paradajza
  • 1 zelena ili crvena paprika srednje veličine
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 sušene čili papričice
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica kumina u zrnu
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli

tortilje:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 50 g fino mlevenog kukuruznog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 220 ml vode

Navedene mere su za vatrostalnu posudu (pekač) veličine 25 x 17 cm i 6 bogatih enčilada. Tortilje, sos i piletinu možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru do završetka recepta.

Priprema:

Priprema sosa:

U većem tiganju na umerenoj vatri lagano zagrejati sastojke za salsu. Dodavati ih redom.

Prvo ćemo dodati gusti sok od paradajza, a zatim maslinovo ulje i začine - izmrvljene čili papričice, biber, crvenu mlevenu papriku, kumin, origano, šećer i so. 

Oprati papriku, očistiti je od semenki i vrlo sitno iseći, pa dodati u tiganj.

Oprati i oljuštiti paradajz, iseći ga na kriške i dodati u tiganj.

Oljuštiti i isprati crni i beli luk, pa sitno iseckati i dodati u tiganj.

Poklopiti tiganj, pa salsu dinstati na umerenoj vatri 15 minuta, ili dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ohladjenu salsu izmiksati u čoperu ili blenderu. Proveriti da li je sos dovoljno slan, pa dosoliti ako je potrebno.

Priprema piletine:

Skuvati pileće meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo odložiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo. 

Belo meso isprati pod vodom i očistiti od viška masnoće. Staviti u lonac u kome ćemo kuvati supu. Dodati očišćenu šargarepu, očišćen paškanat i (ili) koren peršuna i nekoliko zrna bibera. Manju glavicu crnog luka s ljuskom dobro oprati i prepoloviti. Svaku polovinu prepeći na vrućoj ringli i dodati u lonac. Dodati 1.5 litar vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati najmanje 30 minuta. Procediti bujon i završiti supu dodavanjem začina, rezanaca ili knedli, ili ga ohladiti i sipati u plastične posude s poklopcem, a zatim zamrznuti za neku drugu priliku.

Skuvano pileće meso pokriti da se ne bi osušilo dok se bude hladilo. Iscepkati ga na vlakna pomoću 2 viljuške ili prstima, staviti u činiju, poklopiti i ostaviti po strani. 

Priprema tortilja:

Možemo koristiti kupovne, male, tortilje, ili ih napraviti sami. 

Izmeriti i prosejati pšenično brašno u činiju. Odvojiti 50 g za kasnije mešenje testa. Izmeriti i prosejati kukuruzno brašno u činiju s pšeničnim brašnom. Dodati so. Dodati prašak za pecivo i dobro izmešati suve sastojke u činiji. Izmeriti i tek malo smlačiti vodu, pa dodati suvim sastojcima. Dodati maslinovo ulje i kašikom dobro promešati retko testo. Pokriti činiju i ostaviti jedan sat na sobnoj temperaturi. 

U odstajalo testo dodavati po malo odvojenog brašna i mesiti rukom u činiji. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izraditi, po potrebi dodajući po malo brašna dok ne dobijemo elastično testo. Odvajati male loptice od testa i tanko ih razviti oklagijom. Da bi tortilje bile iste veličine, pomoću tanjira prečnika 15 cm obeležiti krug i iseći ga. Ostatke testa sakupiti i premesiti, pa ponoviti postupak. Brašno koje je potrebno za posipanje radne površine i razvijanje tortilja - nije ušlo medju sastojke. Dobićemo 13 tortilja prečnika 15 cm. Odvojićemo 6 komada za recept, a ostatak tostiranih tortilja možemo staviti u kesu i čuvati u frižideru par dana, ili zamrznuti za neko drugo jelo. 

Teflonski tiganj zagrejati na umerenoj vatri. Tostirati tortilje sa svake strane po 1-2 minuta. Tortilje tostiramo na suvom tiganju, ali ako imamo ulje u spreju možemo poprskati tiganj pre dodavanja svake naredne tortilje. Redjati ih na tanjir i obavezno pokriti da se ne bi sušile, već da bi se opustile.  

Ako koristimo gotove tortilje, zagrejati ih prema uputstvu proizvodjača i pokriti da se ne ohlade.

Priprema enčilada:

Uključiti rernu da se greje na 200° C.

Pekač premazati uljem, a zatim po dnu rasporediti 3-4 kašike sosa. Preostali sos podeliti na dva dela, pa jedan deo dodati u činiju sa usitnjenim pilećim mesom i dobro izmešati. Sos je dovoljno začinjen i nije potrebno dodavati druge začine. 

Krupno izrendisati kačkavalj, ili neki drugi žuti sir koji imamo u frižideru. Ako imamo mocarelu, još bolje. 

Na sredinu tople tortilje staviti 2 kašike nadeva od piletine i 1-2 kašike izrendisanog sira. Preklopiti suprotne strane, pa rolnicu staviti u pekač sastavom okrenutu ka dnu. Isto uraditi sa ostalih 5 tortilja. Preko rolnica u pekaču rasporediti drugi deo sosa. Staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta. 

Servirati odmah uz kiselu pavlaku, feta sir i salatu. Ukoliko ostane neka enčilada, pokriti posudu plastičnom folijom i čuvati u frižideru, uz napomenu da će tortilje (testo) da omekšaju tokom stajanja. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF