Prolećna musaka




Za razliku od tradicionalne musake u receptu je laganija varijanta bez jaja i sa osvežavajućim kriškama paradajza. Priprema ovog finog, slojevitog, jela je vrlo jednostavna, a kad musaku stavimo u rernu naš posao je završen i ostaje samo da nadgledamo proces pečenja.

Sastojci:

  • 400 g krompira (3 komada srednje veličine)
  • 1 kašika ulja za mazanje pekača
  • 2 sitnija paradajza
  • 150-200 g kisele pavlake 20% mm
  • 50 g kačkavalja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica soli

nadev:

  • 350-400 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike koncentrovanog paradajza iz tube
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera

Navedene mere su za vatrostalnu posudu ili pekač dimenzija 21 x 15 x 6 cm, za 2 - 3 osobe.

Priprema:

Priprema nadeva:

Ukoliko sami meljemo meso, isprati ga u hladnoj vodi i posušiti papirnim ubrusom. Odstraniti svaku masnoću i žilice, pa ga iseći na komadiće i samleti u čoperu ili pomoću mašine za mlevenje mesa. 

U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka. Pržiti desetak minuta uz mešanje, sve dok luk ne omekša. Dodati mleveno meso i koncentrovan paradajz iz tube. Posoliti, pobiberiti i dodati mlevenu papriku. Dinstati mleveno meso na tihoj vatri, uz mešanje, dok sva tečnost ne bude ukuvala. Proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. Poklopiti i ostaviti po strani do upotrebe. Nadev možemo pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru.

Priprema krompira i paradajza:

Za ovaj recept vrlo je važno da krompir ne upija previše vode, pa je moj izbor pao na kvalitetan crveni krompir. Možemo ga skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kriške. Možemo ga oljuštiti i iseći na kriške, staviti u lonac s hladnom, posoljenom vodom i kuvati 5-10 minuta od trenutka kad voda proključa. Pritom, voditi računa da se kriške ne raskuvaju. Dobro ocediti. S obzirom da se musaka peče samo 15 minuta, krompir mora biti, na oba načina, potpuno skuvan.

Oprati paradajz i preliti vrelom vodom. Sačekati minut-dva, pa zameniti vodu hladnom, koja će da zaustavi proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. Kod novih sorti paradajza s debljom kožom, ona se sama skida još dok je paradajz u vrućoj vodi. Oljušten paradajz iseći na kriške.

Priprema musake:

Uključiti rernu da se greje na 180° C.

Vatrostalnu činiju ili pekač namazati uljem. Gusto poredjati kriške krompira, naslanjajući ih jednu na drugu. Blago posoliti odozgo. Preko krompira rasporediti mesni nadev. Odozgo premazati razmućenom kiselom pavlakom. Polovinu kisele pavlake možemo zameniti pavlakom za kuvanje i dobro izmešati. Preko pavlake poredjati kriške paradajza. Blago ih posoliti i posuti origanom. Preko paradajza rasporediti fino izrendisan kačkavalj. Posudu staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta. Servirati odmah. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF