Hrskave rolnice sa sirom



Jedno od najlakših i najukusnijih peciva, koje je zahvaljujući prelivu izuzetno hrskavo spolja, a lisnato i vazdušasto iznutra. 

Sastojci:

  • oko 375 g ili 15 listova (3 x 5) tankih kora
  • 30 ml ulja
  • 200-250 g feta sira

preliv:

  • 90 ml gazirane mineralne vode
  • 90 ml mleka
  • 90 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Navedene mere su za 6 rolnica dužine 20 cm. 

Priprema:

Priprema preliva:

U činiju sipati mineralnu vodu. Dodati mleko i ulje, pa promešati. Dodati jaje i so, pa temeljno promešati. 

Priprema rolnica:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. 

Odvojiti 15 listova tankih kora i pokriti ih čistom, vlažnom, kuhinjskom krpom da se ne bi osušile dok pripremamo rolnice. U pakovanju finih, tankih, kora težine 500 grama, koje uobičajeno koristim, nalazi se 20 listova, pa je moguće i povećanje broja rolnica uz adekvatno povećanje sastojaka. 

Uključiti rernu da se greje na 200° C.

Na radnu površinu postaviti prvu koru i premazati je uljem. Preko nje staviti drugu koru i obilno je premazati pripremljenim prelivom. Postaviti treću koru i premazati je prelivom. Postaviti četvrtu koru i premazati je prelivom. Postaviti petu koru i premazati je prelivom.  

Oštrim nožem preseći kore po sredini, tako da dobijemo dve jednake polovine za dve rolnice. Ako presečemo kore po kraćoj strani, rolnice će biti duže, a ako kore presečemo po dužoj strani rolnice će biti kraće. 

Grubo izmrviti feta sir, pa na vrh jedne polovine presečenih kora staviti 1/6 sira. Na vrh druge polovine kora staviti takodje 1/6 sira. Uviti rolnice bez čvrstog stezanja, a zatim ih redjati, s razmakom, na pripremljen pleh. Ponoviti postupak sa preostalim korama. Neka postupak bude najbrži moguć da kore ne bi previše omekšale i raskvasile se. Ostaviti nekoliko kašika preliva zbog premazivanja rolnica odozgo.

Svaku rolnicu zaseći oštrim nožem ili žiletom ukoso na 3 mesta. Ostavljenim prelivom natopiti rolnice odozgo i sa strane, a preliv ubaciti i u zareze na rolnicama. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći rolnice dok dobro ne porumene. Pecivo možemo servirati u originalnoj veličini, ili rolnice prepoloviti.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF