Sastojci:
testo:
- 200 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 10 g suvog kvasca (1 kesica)
- 50 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
- 1 belance
- 1 manja vezica peršuna
- oko 500 g mekog brašna T400
- 1 kašičica soli
premaz:
- 3 kašike ulja ili otopljenog putera
- 1 kašičica kukuruznog griz-brašna
finale:
- 1 žumance za premazivanje
- 1 kašičica mleka
Navedene mere su za ovalnu keramičku ili vatrostalnu posudu dimenzija najmanje 20 x 30 cm.
Oprati i posušiti vezicu peršuna, pa je sitno iseći. Ovalnu keramičku ili vatrostalnu posudu premazati uljem, a na dno postaviti iskrojen pek-papir. Izmeriti i prosejati brašno. Odvojiti žumance i belance. Zumancetu dodati 1 kašičicu mleka, promešati, poklopiti i ostaviti sa strane. Izmeriti i smlačiti mleko.
Priprema testa:
U činiju staviti 200 ml toplog mleka, dodati 1 kašičicu šećera i suvi kvasac, pa promešati. Ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Dodati 50 ml ulja i belance pa promešati. Dodati iseckan peršun i promešati. Dodati 2/3 prosejanog brašna i 1 kašičicu soli. Izmešati varjačom ili kašikom uz dodavanje preostalog brašna, dok ne dobijemo kompaktno testo. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje preostalog brašna, a ako bude potrebno dodati još malo brašna iz kese, vodeći računa da ne preteramo jer testo ne treba da bude tvrdo.
Umešeno testo staviti u čistu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta, ili dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Nema komentara:
Objavi komentar