Dekorativan hleb sa peršunom




Interesantan i dekorativan hleb sa peršunom je malo kreativno delo, pripremljeno na jednostavan i lak način. Baza peciva potiče od raznovrsnih, uobičajenih sastojaka, složenih na neuobičajen način tako da hleb zasija u punom sjaju. Nož za sečenje hleba nije potreban, zato što se kriške lako odvajaju rukom.

Sastojci:

testo:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 10 g suvog kvasca (1 kesica)
  • 50 ml suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 1 belance
  • 1 manja vezica peršuna
  • oko 500 g mekog brašna T400
  • 1 kašičica soli

premaz:

  • 3 kašike ulja ili otopljenog putera
  • 1 kašičica kukuruznog griz-brašna

finale:

  • 1 žumance za premazivanje
  • 1 kašičica mleka

Navedene mere su za ovalnu keramičku ili vatrostalnu posudu dimenzija najmanje 20 x 30 cm. 

Priprema:

Oprati i posušiti vezicu peršuna, pa je sitno iseći. Ovalnu keramičku ili vatrostalnu posudu premazati uljem, a na dno postaviti iskrojen pek-papir. Izmeriti i prosejati brašno. Odvojiti žumance i belance. Zumancetu dodati 1 kašičicu mleka, promešati, poklopiti i ostaviti sa strane. Izmeriti i smlačiti mleko.

Priprema testa:

U činiju staviti 200 ml toplog mleka, dodati 1 kašičicu šećera i suvi kvasac, pa promešati. Ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Dodati 50 ml ulja i belance pa promešati. Dodati iseckan peršun i promešati. Dodati 2/3 prosejanog brašna i 1 kašičicu soli. Izmešati varjačom ili kašikom uz dodavanje preostalog brašna, dok ne dobijemo kompaktno testo. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje preostalog brašna, a ako bude potrebno dodati još malo brašna iz kese, vodeći računa da ne preteramo jer testo ne treba da bude tvrdo. 

Umešeno testo staviti u čistu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta, ili dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Priprema hleba:

Prebaciti naraslo testo na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premesiti. Podeliti ga na dva jednaka dela i svaki fino zaokružiti. 

Uzeti jednu lopticu od testa, pa je oklagijom razviti u oblik pravougaonika debljine 6 mm i dimenzija, otprilike, 28 x 32 cm. U činijici izmešati 3 kašike ulja ili otopljenog putera i 1 kašičicu kukuruznog griz-brašna, pa pomoću četkice tanko premazati celu površinu razvijenog testa. Urolati testo po kraćoj strani. Sastav štipkati prstima, a zatim rolnicu kotrljati da bi se izjednačila debljina i lepo zaokružila. 

Ponoviti isti postupak sa drugom lopticom od testa.

Pomoću tankog konca seći rolnice na kriške debljine 2 cm. Konac provući ispod rolnice, a krajeve konca odozgo prebaciti na suprotnu stranu i zategnuti. Svaku krišku blago pritisnuti dlanom i redjati u pripremljenu posudu u vidu "riblje krljušti". Posudu pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo 20 minuta da još jednom naraste. 

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180° C.

Testo premazati pripremljenim žumancetom, pa staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF