Jednostavan kolač s jagodama



Testo s puterom i vanilom je osnova ovog ukusnog kolača, pokrivenog obiljem jagoda. Kolač se vrlo brzo i lako sprema, ali nešto duže peče na umerenoj temperaturi.

Sastojci:

  • 90 g omekšalog putera
  • 180 g šećera
  • 1 krupnije jaje
  • 125 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200 g mekog brašna T400
  • prstohvat soli
  • 1.5 kašičica praška za pecivo

finale:

  • 350-400 g čvrstih jagoda
  • 2 kašike šećera

Navedene mere su za okruglu posudu prečnika 20-24 cm. Na slikama je silikonski kalup prečnika 20 cm.

Priprema:

Izmeriti puter i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da bi omekšao. Izmeriti i prosejati brašno.

Oprati, očistiti i iseći sveže i čvrste jagode na četvrtine, a ako su sitnije onda na polovine.

Namazati kalup puterom i postaviti pek-papir na dno.

Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Priprema testa:

U činiji pomešati brašno, so i prašak za pecivo.

U drugoj činiji mikserom mutiti nekoliko minuta puter i šećer, dok smesa ne postane kremasta i vazdušasta. Dodati jaje pa mutiti još nekoliko minuta. Dodati mleko i ekstrakt vanile, kao i 2-3 kašike pripremljenog brašna, pa mutiti mikserom dok se smesa ne bude ujednačila. Dodavati malo po malo preostalo brašno, muteći sve vreme mikserom smanjenom brzinom. Testo će biti guste konzistencije.

Prebaciti testo u pripremljen kalup i poravnati ga. Odozgo poredjati iseckane jagode, koje neće propadati jer je testo prilično gusto, a zatim ih posuti s 2 kašike šećera.

Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći kolač oko sat vremena. Nakon pola sata pokriti alu-folijom. Konačno, kolač mora da bude zlatno-žute boje i čvrst na dodir. Ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF