Ćufte čine jeftin i obilan obrok, dopadljiv deci i odraslima. Možemo ih poslužiti sa testeninom - kao vrlo zasitan obrok, ili na salati kao lakše, letnje jelo.
Sastojci:
ćufte:
- 500 g svinjskog mesa
- 25 g prezli od svežeg hleba
- 2 šnite suve dimljene slanine (slajs)
- 1 kašičica senfa
- 1 žumance
- 1 manja glavica crnog luka
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika iseckanog peršuna
- ulje za prženje ćufti
sos:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 300 ml gustog soka od paradajza
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika iseckanog peršuna
finale:
- kuvana testenina
- parmezan za posipanje
Od navedenih sastojaka dobićemo 24 ćufte prečnika 4 cm. Na slikama je jelo od polovine mere, odnosno 12 ćufti.
Priprema:
Priprema ćufti:
Sa parčeta jučerašnjeg hleba skinuti koricu, izmeriti 25 grama, iseći hleb na manje komade i samleti u čoperu tako da dobijemo fine mrvice. Peršun oprati, posušiti papirnim ubrusom i fino iseći. Sitno iseći suvu slaninu i crni luk.
Ako sami meljemo meso, isprati komad mesa hladnom vodom i posušiti papirnim ubrusom. Očistiti meso od žilica i masnoće, iseći na manje komade, pa samleti u čoperu ili električnoj mašini. U činiju staviti mleveno meso, mrvice hleba, sitno seckanu slaninu, 1 kašičicu senfa, 1 žumance, iseckan crni luk, iseckan peršun, so i biber. Dobro izmešati sastojke. Formirati ćufte rukama, a po potrebi kvasiti ruke. Ostaviti ćufte u frižideru da se stegnu.
Priprema sosa:
Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati iseckan crni luk i kratko propržiti. Dodati gusti sok od paradajza, so, šećer, iseckan beli luk i peršun, pa dinstati nekoliko minuta na vrlo tihoj vatri.
Finale:
Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača u puno ključale, slane, vode.
Ohladjene ćufte izvaditi iz frižidera. U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa pržiti ćufte uz okretanje dok ne budu porumenele sa svih strana.
Staviti ih u tiganj sa pripremljenim sosom i dinstati, poklopljeno, na laganoj vatri 30 minuta. Ako bude bilo potrebno dolivati po malo tople vode da bi se održalo vreme dinstanja. Na kraju, ostaviti da se sos zgusne
Servirati testeninu prelivenu sosom i ćuftama, a odozgo posuti parmezanom. Služiti odmah.
Još recepata za ćufte:
3) Ćufte od patlidžana u napuljskom sosu
Stizeeem na ovaj fini rucak!:)))
OdgovoriIzbrišiSamo izvoli 🌹
Izbriši