Zapečene makarone sa sirom



Testenina je uvek jednostavno rešenje za brzi ručak ili večeru, a za pripremu ovog jela potrebno je svega 30 minuta. Zapečene makarone sa sirom svojim ukusom podsećaju na pitu sa sirom, pa je ovaj recept jednostavnija varijanta i mala pomoć neiskusnim i neveštim ljubiteljima pite ili gibanice.

Sastojci:

  • 240 g italijanskih makarona
  • 1 kašičica soli za kuvanje makarona
  • 1 kašika ulja za mazanje pekača

preliv:

  • 2 krupnija jajeta
  • 200 g feta sira, ili drugog punomasnog i zrelog sira
  • 100 ml mleka
  • 50 ml pavlake za kuvanje 20 % mm
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 kašičice soli

Navedene mere su za pekač veličine 24 x 18 cm, ili za 2-4 osobe. 

Priprema:

Priprema makarona:

U većem loncu zagrejati vodu do ključanja, dodati so i makarone. Kuvati ih prema uputstvu proizvodjača, otprilike desetak minuta, ili dok makarone ne omekšaju. 

Uključiti rernu da se greje na 200° C.

Priprema preliva:

Dok se makarone kuvaju pripremiti preliv. U većoj činiji umutiti jaja kašikom ili mikserom. Dodati izmrvljen sir. Dodati mleko, ulje, so i pavlaku, pa dobro promešati. U zavisnosti od slanoće sira dodaćemo više ili manje soli. 

Finale:

Skuvane i ocedjene makarone dodati u činiju s prelivom i izmešati, tako da preliv udje u sve šupljine na testenini.

Pekač namazati uljem. Dodati makarone, pa posudu staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 15 minuta, ili dok jelo fino ne porumeni. Servirati toplo.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF