Testenina je uvek jednostavno rešenje za brzi ručak ili večeru, a za pripremu ovog jela potrebno je svega 30 minuta. Zapečene makarone sa sirom svojim ukusom podsećaju na pitu sa sirom, pa je ovaj recept jednostavnija varijanta i mala pomoć neiskusnim i neveštim ljubiteljima pite ili gibanice.
Sastojci:
- 240 g italijanskih makarona
- 1 kašičica soli za kuvanje makarona
- 1 kašika ulja za mazanje pekača
preliv:
- 2 krupnija jajeta
- 200 g feta sira, ili drugog punomasnog i zrelog sira
- 100 ml mleka
- 50 ml pavlake za kuvanje 20 % mm
- 3 kašike ulja
- 1/2 kašičice soli
Navedene mere su za pekač veličine 24 x 18 cm, ili za 2-4 osobe.
Priprema:
Priprema makarona:
U većem loncu zagrejati vodu do ključanja, dodati so i makarone. Kuvati ih prema uputstvu proizvodjača, otprilike desetak minuta, ili dok makarone ne omekšaju.
Uključiti rernu da se greje na 200° C.
Priprema preliva:
Dok se makarone kuvaju pripremiti preliv. U većoj činiji umutiti jaja kašikom ili mikserom. Dodati izmrvljen sir. Dodati mleko, ulje, so i pavlaku, pa dobro promešati. U zavisnosti od slanoće sira dodaćemo više ili manje soli.
Finale:
Skuvane i ocedjene makarone dodati u činiju s prelivom i izmešati, tako da preliv udje u sve šupljine na testenini.
Pekač namazati uljem. Dodati makarone, pa posudu staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 15 minuta, ili dok jelo fino ne porumeni. Servirati toplo.
Nema komentara:
Objavi komentar