Pasulj sa hrenovkama



Pasulj je bio medju prvim konzerviranim namirnicama koje su se pojavile u Americi još u drugoj polovini 19. veka. Idejni začetnik kombinacije pasulja i hrenovki nije poznat, ali je jelo do danas vrlo popularno, jednostavno i jeftino. Ovo je lagana verzija klasičnog, domaćeg, čorbastog pasulja, jednako ukusna, ali bez zaprške i uz dosta svežeg povrća. Pasulj sa hrenovkama može biti glavno jelo, ili prilog.

Sastojci:

  • 350 g kuvanog belog "gradištanac" pasulja (oko 170 g nekuvanog) ili konzerviran beli pasulj
  • 2-3 hrenovke ("zlatiborac" hotdog 240 g)
  • ~500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja crvena paprika
  • sveža ili sušena ljuta paprika (po želji)
  • komadić celera
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml gustog soka od paradajza
  • 1 kašičica senfa
  • 1/2 kašičice vorčester sosa
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 kašike iseckanog mladog luka

Od navedenih mera dobićemo 2-3 porcije pasulja. Mere se mogu srazmerno povećati.

Priprema:

Priprema pasulja:

Pripremiti pasulj dan ranije, sasvim ga skuvati i ostaviti u njegovoj tečnosti, u frižideru, do upotrebe. Pasulj ćemo kuvati na klasičan način: očistiti ga, isprati, namakati 1 sat u hladnoj vodi, zameniti vodu i kuvati 15 minuta, zameniti vodu toplom i skuvati pasulj do kraja. Ovo je dugotrajan proces koji iziskuje nekoliko sati, pa ga možemo skratiti upotrebom konzerviranog belog pasulja. Pasulj iz konzerve ocediti i isprati.

Priprema povrća:

Povrće očistiti i oprati. Crni luk i papriku vrlo sitno iseći na kockice, a celer sitno izrendisati.

Priprema hrenovki:

Nekuvane hrenovke plitko zaseći oštrim nožem po dužini na 4 suprotne strane, što će sprečiti da se isečene kriške uvijaju tokom kuvanja. Odseći vrhove, pa hrenovke iseći na kolutove debljine 3 mm.

Priprema pasulja sa hrenovkama:

U šerpi srednje veličine zagrejati ulje na umerenoj vatri. Dodati iseckan crni luk, iseckanu crvenu papriku, izrendisan celer i po želji ljutu papriku. Dinstati povrće na laganoj vatri uz mešanje dok ne omekša. Dodati isečene hrenovke i dinstati sve zajedno još nekoliko minuta, dok povrće i hrenovke ne izmešaju svoje arome. Dodati šećer, gusti sok od paradajza, senf i vorčester sos. Promešati, a zatim dodati bujon - tek toliko da pokrije sadržaj u šerpi. Bujon imam u zamrzivaču za dodavanje raznim jelima, jer uvek ostavim deo kad kuvam pileću supu.

Dodati skuvan i ocedjen pasulj. Pojačati temperaturu dok sadržaj u šerpi ne proključa, zatim smanjiti na tiho, poklopiti i kuvati 30 minuta. Promešati i ako je potrebno dodati još bujona, ili čak tečnost u kojoj se kuvao pasulj. Kuvati još 30 minuta do potrebne gustine jela. Dodati iseckan mladi luk i začiniti solju i biberom. 


















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF