Pasulj je bio medju prvim konzerviranim namirnicama koje su se pojavile u Americi još u drugoj polovini 19. veka. Idejni začetnik kombinacije pasulja i hrenovki nije poznat, ali je jelo do danas vrlo popularno, jednostavno i jeftino. Ovo je lagana verzija klasičnog, domaćeg, čorbastog pasulja, jednako ukusna, ali bez zaprške i uz dosta svežeg povrća. Pasulj sa hrenovkama može biti glavno jelo, ili prilog.
Sastojci:
- 350 g kuvanog belog "gradištanac" pasulja (oko 170 g nekuvanog) ili konzerviran beli pasulj
- 2-3 hrenovke ("zlatiborac" hotdog 240 g)
- ~500 ml povrtnog ili pilećeg bujona
- 2-3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 manja crvena paprika
- sveža ili sušena ljuta paprika (po želji)
- komadić celera
- 1 kašičica šećera
- 100 ml gustog soka od paradajza
- 1 kašičica senfa
- 1/2 kašičice vorčester sosa
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašike iseckanog mladog luka
Od navedenih mera dobićemo 2-3 porcije pasulja. Mere se mogu srazmerno povećati.
Priprema:
Priprema pasulja:
Pripremiti pasulj dan ranije, sasvim ga skuvati i ostaviti u njegovoj tečnosti, u frižideru, do upotrebe. Pasulj ćemo kuvati na klasičan način: očistiti ga, isprati, namakati 1 sat u hladnoj vodi, zameniti vodu i kuvati 15 minuta, zameniti vodu toplom i skuvati pasulj do kraja. Ovo je dugotrajan proces koji iziskuje nekoliko sati, pa ga možemo skratiti upotrebom konzerviranog belog pasulja. Pasulj iz konzerve ocediti i isprati.
Priprema povrća:
Povrće očistiti i oprati. Crni luk i papriku vrlo sitno iseći na kockice, a celer sitno izrendisati.
Priprema hrenovki:
Nekuvane hrenovke plitko zaseći oštrim nožem po dužini na 4 suprotne strane, što će sprečiti da se isečene kriške uvijaju tokom kuvanja. Odseći vrhove, pa hrenovke iseći na kolutove debljine 3 mm.
Priprema pasulja sa hrenovkama:
U šerpi srednje veličine zagrejati ulje na umerenoj vatri. Dodati iseckan crni luk, iseckanu crvenu papriku, izrendisan celer i po želji ljutu papriku. Dinstati povrće na laganoj vatri uz mešanje dok ne omekša. Dodati isečene hrenovke i dinstati sve zajedno još nekoliko minuta, dok povrće i hrenovke ne izmešaju svoje arome. Dodati šećer, gusti sok od paradajza, senf i vorčester sos. Promešati, a zatim dodati bujon - tek toliko da pokrije sadržaj u šerpi. Bujon imam u zamrzivaču za dodavanje raznim jelima, jer uvek ostavim deo kad kuvam pileću supu.
Dodati skuvan i ocedjen pasulj. Pojačati temperaturu dok sadržaj u šerpi ne proključa, zatim smanjiti na tiho, poklopiti i kuvati 30 minuta. Promešati i ako je potrebno dodati još bujona, ili čak tečnost u kojoj se kuvao pasulj. Kuvati još 30 minuta do potrebne gustine jela. Dodati iseckan mladi luk i začiniti solju i biberom.
Nema komentara:
Objavi komentar