Musaka od patlidžana



Musaka je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i u zemljama Srednjeg istoka, pa samim tim postoji mnogo lokalnih i regionalnih varijacija ovog finog i slojevitog jela. Musaka od patlidžana, pripremljena na ovakav način, je prema starom receptu iz mamine kuhinje i savršeno je ukusna. Priprema je vrlo jednostavna, mada podrazumeva nekoliko važnih koraka za koje je potrebno vreme, ali kad musaku stavimo u rernu naš posao je završen i ostaje samo da nadgledamo proces pečenja.

Sastojci:

  • 500 g patlidžana (1 krupniji patlidžan)
  • 1 kašičica soli
  • 100 g brašna za oblaganje patlidžana
  • ulje za prženje 
  • 1 kašika ulja za mazanje pekača

nadev:

  • 250-300 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika koncentrovanog paradajza u tubi (Mutti)
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

preliv:

  • 1 jaje
  • 100 g kisele pavlake 20 % mm
  • 1/4 kašičice soli

Navedene mere su za vatrostalnu posudu (pekač) dimenzija 21 x 15 cm, ili za 2 osobe. Mere se mogu srazmerno povećati.

Priprema:

Priprema patlidžana:

Patlidžan oprati, oljuštiti spravicom za ljuštenje, a zatim iseći po dužini na tanke kriške debljine oko 5 mm. Da bi kriške bile jednake debljine, upotrebiti rende "mandolinu". U veliku činiju sipati vodu, dodati so, promešati, dodati isečen patlidžan i pritisnuti tanjirom da bi kriške bile sasvim potopljene. Ostaviti 15 minuta, pa ocediti i isprati patlidžan. Poredjati kriške na čistu, suvu krpu, koja će upiti višak vode. 

U većem tiganju zagrejati ulje na jakoj vatri. Na veliki tanjir prosejati brašno, pa svaku krišku patlidžana uvaljati u brašno, otresti višak i kratko pržiti sa obe strane na vrućem ulju. Temperaturu ne smanjivati, da bi porozne i tanke kriške upile što manje ulja, a ispržen patlidžan redjati na papirni ubrus. Proveriti da li su kriške dovoljno slane i ako je potrebno dosoliti.

Priprema nadeva:

Dok se patlidžan bude namakao, pripremiti nadev. Ako sami meljemo meso, komad junetine isprati u hladnoj vodi, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, pa iseći na manje komade. Samleti na mašini za mlevenje mesa, ili u čoperu. Luk očistiti i sitno iseckati. Peršun isprati, posušiti i sitno iseći.

U tiganju zagrejati ulje na laganoj vatri, dodati iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok ne bude omekšao. Dodati iseckan beli luk i mleveno meso, pa mešajući dinstati desetak minuta. Dodati pire od paradajza, mlevenu papriku, so, biber i iseckan peršun, promešati i ostaviti sa strane. Proveriti da li je nadev dovoljno začinjen.

Priprema preliva:

U činijici izmutiti jaje viljuškom, dodati kiselu pavlaku, posoliti i promešati.

Priprema musake:

Uključiti rernu da se greje na 190° C.

Vatrostalnu posudu ili pekač namazati uljem. Podeliti ispržene kriške patlidžana na tri dela, jer ćemo u posudi navedene veličine imati tri reda patlidžana i dva reda nadeva.

Na dno posude poredjati prvu trećinu krišaka od patlidžana. Preko njih rasporediti polovinu nadeva. Poredjati drugu trećinu patlidžana, a zatim rasporediti drugu polovinu nadeva. Poredjati poslednju trećinu patlidžana i blago pritisnuti rukom. Zaliti pripremljenim prelivom. Posudu s musakom staviti u zagrejanu rernu i peći dvadesetak minuta. Najbolje je da se jelo ne podgreva, već jesti odmah ili sa sobne temperature.
















Još recepata za musaku:










2 komentara:

  1. Vrlo fina musaka i lepo spremljena, meni jedna od omiljenih!:))) P.S.znas da sam tek sada otkrila tvoj youtube kanal... svaka cast!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lepo je videti te kod mene u gostima i veliko hvala 🌹 Na Youtube kanalu je neki vid reklamiranja ovog bloga, koji mi je, ipak, na prvom mestu 🥇🙂

      Izbriši

Print Friendly and PDF