Sastojci:
- 500 g patlidžana (1 krupniji patlidžan)
- 1 kašičica soli
- 100 g brašna za oblaganje patlidžana
- ulje za prženje
- 1 kašika ulja za mazanje pekača
nadev:
- 250-300 g junećeg mlevenog mesa
- 2 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika koncentrovanog paradajza u tubi (Mutti)
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1/4 kašičice bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika iseckanog peršuna
preliv:
- 1 jaje
- 100 g kisele pavlake 20 % mm
- 1/4 kašičice soli
Navedene mere su za vatrostalnu posudu (pekač) dimenzija 21 x 15 cm, ili za 2 osobe. Mere se mogu srazmerno povećati.
Priprema:
Priprema patlidžana:
Patlidžan oprati, oljuštiti spravicom za ljuštenje, a zatim iseći po dužini na tanke kriške debljine oko 5 mm. Da bi kriške bile jednake debljine, upotrebiti rende "mandolinu". U veliku činiju sipati vodu, dodati so, promešati, dodati isečen patlidžan i pritisnuti tanjirom da bi kriške bile sasvim potopljene. Ostaviti 15 minuta, pa ocediti i isprati patlidžan. Poredjati kriške na čistu, suvu krpu, koja će upiti višak vode.
U većem tiganju zagrejati ulje na jakoj vatri. Na veliki tanjir prosejati brašno, pa svaku krišku patlidžana uvaljati u brašno, otresti višak i kratko pržiti sa obe strane na vrućem ulju. Temperaturu ne smanjivati, da bi porozne i tanke kriške upile što manje ulja, a ispržen patlidžan redjati na papirni ubrus. Proveriti da li su kriške dovoljno slane i ako je potrebno dosoliti.
Priprema nadeva:
Dok se patlidžan bude namakao, pripremiti nadev. Ako sami meljemo meso, komad junetine isprati u hladnoj vodi, posušiti papirnim ubrusom, očistiti od masnoće i žilica, pa iseći na manje komade. Samleti na mašini za mlevenje mesa, ili u čoperu. Luk očistiti i sitno iseckati. Peršun isprati, posušiti i sitno iseći.
U tiganju zagrejati ulje na laganoj vatri, dodati iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta dok ne bude omekšao. Dodati iseckan beli luk i mleveno meso, pa mešajući dinstati desetak minuta. Dodati pire od paradajza, mlevenu papriku, so, biber i iseckan peršun, promešati i ostaviti sa strane. Proveriti da li je nadev dovoljno začinjen.
Priprema preliva:
U činijici izmutiti jaje viljuškom, dodati kiselu pavlaku, posoliti i promešati.
Priprema musake:
Uključiti rernu da se greje na 190° C.
Vatrostalnu posudu ili pekač namazati uljem. Podeliti ispržene kriške patlidžana na tri dela, jer ćemo u posudi navedene veličine imati tri reda patlidžana i dva reda nadeva.
Na dno posude poredjati prvu trećinu krišaka od patlidžana. Preko njih rasporediti polovinu nadeva. Poredjati drugu trećinu patlidžana, a zatim rasporediti drugu polovinu nadeva. Poredjati poslednju trećinu patlidžana i blago pritisnuti rukom. Zaliti pripremljenim prelivom. Posudu s musakom staviti u zagrejanu rernu i peći dvadesetak minuta. Najbolje je da se jelo ne podgreva, već jesti odmah ili sa sobne temperature.
Vrlo fina musaka i lepo spremljena, meni jedna od omiljenih!:))) P.S.znas da sam tek sada otkrila tvoj youtube kanal... svaka cast!:)))
OdgovoriIzbrišiLepo je videti te kod mene u gostima i veliko hvala 🌹 Na Youtube kanalu je neki vid reklamiranja ovog bloga, koji mi je, ipak, na prvom mestu 🥇🙂
Izbriši