Ćufte od patlidžana u napuljskom sosu jednostavan je i vrlo ukusan vegetarijanski recept. Možemo ih servirati kao predjelo, ili kao glavno jelo. Svakako će se dopasti deci ili odraslima koji nerado jedu povrće, jer su začinjene i umotane u sos od paradajza koji im dodaje sočnost.
Sastojci:
ćufte:
- 500 g patlidžana (1-2 komada)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika iseckanog peršuna
- oko 100 g prezli
- 50 g brašna za valjanje ćufti
- ulje za prženje ćufti
- 1 kg svežeg paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike koncentrovanog paradajza
- nekoliko listova svežeg bosiljka
- 1 kašičica suvog ili svežeg origana
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
Navedene mere su za 16 ćufti prečnika 4 cm, ili za 3-4 osobe.
Priprema:
Priprema ćufti:
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Oprati patlidžan i odseći peteljku, a zatim ga preseći po dužini na pola. Svaku polovinu premazati uljem i lagano posoliti, a pulpu zaseći nožem na nekoliko mesta u vidu rešetke. Patlidžan staviti u zagrejanu rernu i peći dvadesetak minuta, ili dok pulpa ne omekša. Umesto u rerni, ovako pripremljen patlidžan možemo termički obraditi u mikrotalasnoj pećnici, oko 8 minuta ili dok pulpa ne omekša.
Oljuštiti obe vrste luka, isprati pod vodom i fino iseckati. U tiganju zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri, pa dodati sitno iseckan crni i beli luk. Pržiti uz mešanje dok luk ne bude omekšao. Prohladjen luk staviti u činiju u kojoj ćemo pripremiti ćufte.
Pomoću kašike izvaditi mesnati deo patlidžana iz ljuske i iseckati ga na daščici. Dodati u činiju s lukom. Oprati peršun i posušiti papirnim ubrusom, pa ga iseckati i dodati u činiju. Dodati jaje. Posoliti i pobiberiti. Promešati.
Dodavati malo po malo prezle i uvek promešati pre dodavanja, jer možda neće trebati sve prezle. Potrebno je da smesa bude čvrsta i podatna za formiranje ćufti. Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti je u frižideru oko 30 minuta, ili dok ne napravimo sos.
Priprema napuljskog sosa:
Paradajz oprati i preliti vrelom vodom. Sačekati minut-dva pa zameniti vodu hladnom, koja će da zaustavi proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. Pripremljen paradajz iseći na krupne komade i samleti u čoperu.
U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri, pa dodati samleven paradajz. Dodati šećer i so. Dodati origano i iseckane listove svežeg bosiljka. Dodati koncentrovan paradajz, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta, ili dok se sadržaj ne zgusne. Proveriti da li je sos dovoljno začinjen. Držati ga na toplom mestu do upotrebe.
Finale:
Na tanjir prosejati brašno. Smesu izvaditi iz frižidera, pa kašikom uzimati i oblikovati ćufte, a zatim ih uvaljati u brašno i fino zaokružiti. Redjati na tanjir.
Zagrejati ulje za prženje na umerenoj vatri. Dodavati ćufte i pržiti ih uz okretanje dok dobro ne porumene. Vaditi ćufte na kuhinjski ubrus koji će da upije višak masnoće.
Ćufte dodati u topao sos i kuvati zajedno 2 minuta. Servirati odmah.
Nema komentara:
Objavi komentar