Krem od kafe
Veoma ukusna kafena poslastica, ili nes kafa kod koje je obrnut redosled pripreme, pa se kafa dodaje povrh mleka u vidu penastog krema. Da bismo je napravili potrebna su nam samo tri sastojka - instant kafa, šećer, voda i tri minuta mućenja.

Sastojci:
  • 1.5-2 kašike instant kafe rastvorljive u vodi, Nescafe
  • 3-4 kašike šećera
  • 6-10 kašika vrlo hladne vode

Navedene mere su za 2-4 porcije krema. Instant kafa koju sam koristila je srednje pečena. Ovim kremom se ne mogu filovati torte i kolači zato što nije stabilan i relativno brzo mu opada volumen. Iz istog razloga nije poželjno da dugo stoji pre serviranja. Mere se mogu udvostručiti.

Priprema:

Oko 100 ml vode staviti na kratko u zamrzivač da se dobro ohladi. 

Pripremiti dublju činiju zato što će emulzija prskati na početku mućenja. 

U činiju sipati kafu i šećer, promešati, a zatim dodati 6 kašika ohladjene vode i razmutiti. Možemo nastaviti mućenje rukom, ali će mikserom trajati samo 3 minuta i brzo će se povećati zapremina krema, kao kad mutimo šlag iz kesice. 

Ako nam se učinilo da je krem previše gust, dodati još malo ohladjene vode, sipajući kašiku po kašiku. Razlika izmedju ovog krema i šlaga iz kesice, koji sam već pomenula, je u stabilnosti, naime, krem od kafe nije stabilan i ne može dugo da ostane čvrst. Možemo ga "domutiti" nakon par minuta, ako nismo zadovoljni njegovom čvrstinom. 

Krem možemo servirati kao samostalnu poslasticu, ili preko hladnog ili toplog mleka, kao i preko hladne ili tople vode. Ukoliko serviramo hladan nes, možemo dodati i kockice leda. Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF