Svinjske ćufte sa slaninicom



Ćufte čine jeftin i obilan obrok, dopadljiv deci i odraslima. Možemo ih poslužiti sa testeninom - kao vrlo zasitan obrok, ili na salati kao lakše, letnje jelo.

Sastojci:

ćufte:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 25 g prezli od svežeg hleba
  • 2 šnite suve dimljene slanine (slajs)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 žumance
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • ulje za prženje ćufti

sos:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 300 ml gustog soka od paradajza
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

finale:

  • kuvana testenina
  • parmezan za posipanje

Od navedenih sastojaka dobićemo 24 ćufte prečnika 4 cm. Na slikama je jelo od polovine mere, odnosno 12 ćufti.

Priprema:

Priprema ćufti:

Sa parčeta jučerašnjeg hleba skinuti koricu, izmeriti 25 grama, iseći hleb na manje komade i samleti u čoperu tako da dobijemo fine mrvice. Peršun oprati, posušiti papirnim ubrusom i fino iseći. Sitno iseći suvu slaninu i crni luk.

Ako sami meljemo meso, isprati komad mesa hladnom vodom i posušiti papirnim ubrusom. Očistiti meso od žilica i masnoće, iseći na manje komade, pa samleti u čoperu ili električnoj mašini. U činiju staviti mleveno meso, mrvice hleba, sitno seckanu slaninu, 1 kašičicu senfa, 1 žumance, iseckan crni luk, iseckan peršun, so i biber. Dobro izmešati sastojke. Formirati ćufte rukama, a po potrebi kvasiti ruke. Ostaviti ćufte u frižideru da se stegnu. 

Priprema sosa:

Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati iseckan crni luk i kratko propržiti. Dodati gusti sok od paradajza, so, šećer, iseckan beli luk i peršun, pa dinstati nekoliko minuta na vrlo tihoj vatri.

Finale

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača u puno ključale, slane, vode.

Ohladjene ćufte izvaditi iz frižidera. U tiganju na tihoj vatri zagrejati ulje, pa pržiti ćufte uz okretanje dok ne budu porumenele sa svih strana. 

Staviti ih u tiganj sa pripremljenim sosom i dinstati, poklopljeno, na laganoj vatri 30 minuta. Ako bude bilo potrebno dolivati po malo tople vode da bi se održalo vreme dinstanja. Na kraju, ostaviti da se sos zgusne

Servirati testeninu prelivenu sosom i ćuftama, a odozgo posuti parmezanom. Služiti odmah.











Još recepata za ćufte:


1) Salata sa pilećim ćufticama

2) Ćufte u sosu od senfa

3) Ćufte od patlidžana u napuljskom sosu



2 komentara:

Print Friendly and PDF