Šampinjoni punjeni najboljim ukusima: krem sirom, parmezanom, belim lukom i hrskavim komadićima slanine. Odličan recept za predjelo, meze, ili kao prilog uz neko drugo jelo.
Sastojci:
- 400 g belih ili braon šampinjona srednje veličine (12-14 komada)
- 8-10 traka mesnate slanine (pančete)
- 135 g krem sira 45-60 % mm
- 40 g narendanog parmezana
- 1-2 čena belog luka
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat bibera
Šampinjoni moraju biti sveži i jedri, slične veličine, a sir ne sme biti vodnjikav.
Priprema:
Krem sir izvaditi iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Oprati i posušiti peršun, pa ga fino iseckati. Očistiti beli luk, izrendati ga ili sitno iseckati.
U većem tiganju, na umerenoj vatri, pržiti trake mesnate slanine po 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene i postanu hrskave. Dužina prženja će zavisiti od debljine traka. Prebaciti vruću slaninu na papirni ubrus da se ocedi i ohladi. Iseći je na male komadiće i ostaviti sa strane.
Pripremiti pečurke. Uobičajeno ih isperem pod mlazom hladne vode i odmah prebrišem papirnim ubrusom da ne bi upile vlagu. Zato je važno da pečurke budu sveže i zajedno sa drškicom, koja će sprečiti da voda prođe u unutrašnjost. Međutim, pečurke se mogu, baš zbog upijanja vlage, samo prebrisati vlažnim papirnim ubrusom. Skinuti drškice, koje u ovom receptu nećemo koristiti.
Uključiti rernu da se greje na 200° C. Pozicija rešetke neka bude na sredini. Premazati pleh masnoćom koja je ostala u tiganju posle prženja slanine, ili uljem.
Napraviti fil. U činiju staviti krem sir, parmezan, beli luk, peršun, so i biber. Viljuškom izgnječiti i izmešati sastojke, a zatim dodati polovinu iseckane slanine i promešati. Rasporediti ravnomerno fil po šampinjonima. Odozgo posuti preostalim komadićima slanine.
Pečurke poređati na podmazan pleh, staviti u zagrejanu rernu i peći 15 minuta, dok se vrhovi blago ne zarumene, a pečurke ne omekšaju. Paziti da se ne prekuvaju, jer će biti vodene i mlohave. Dobro ih namestiti, uspraviti, jer ako se tokom pečenja neka pečurka prevrne, fil će se razliti po plehu, a ona će ostati prazna. Neke pečurke će tokom procesa pečenja pustiti malo svoje tečnosti, što je normalno. Servirati toplo ili hladno jelo.
.png)
.jpg)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)

Nema komentara:
Objavi komentar