Carska pita



Srećni praznici ✨

Vazdušasta, sočna, mirisna pita, koja može s pravom da ponese carski naziv. Recept imam 20 godina i u mojoj svesci je naslovljen kao "carska pita", mada na mreži nailazim na istu pitu pod imenom "španska pita". 

Sastojci:
  • 4 jajeta
  • 260 g oštrog brašna tip 400
  • 100 ml ulja
  • 230 ml gustog jogurta
  • 100 g mariniranih pečuraka (alternativa je manja crvena paprika - sveža ili iz turšije)
  • 100 g šunke ili pečenice u komadu
  • 100 g kiselih krastavaca (3-4 komada)
  • 120 g feta sira
  • 1 kašičica soli
  • 10 g praška za pecivo

Navedene mere su za duguljasti kalup veličine 30x11x7 cm, ili za manji četvrtasti pleh. Pita je fleksibilna po pitanju čvrstih sastojaka, pa će sasvim dovoljno biti, recimo, 2 kisela krastavca, ili polovina paprike. Ne koristiti ispečenu papriku zato što će testo promeniti boju. Ako možete da birate, neka beli sir bude masniji i zreliji, tipa sjeničkog sira.

Priprema:

Iskrojiti pek-papir prema veličini kalupa, postaviti ga u kalup i premazati uljem. Pripremiti sve sastojke: iseckati kisele krastavce, šunku, kisele pečurke ili papriku na kockice veličine kao za rusku salatu. Da ne bi ovlažile testo, iz kockica paprike (pečuraka) i krastavaca treba pokupiti tečnost pomoću kuhinjskog ubrusa. Feta sir iseckati na kockice 1 x 1 cm. Izmeriti ulje i jogurt. Izmeriti i prosejati brašno.

Odvojiti belanca i žumanca. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Pozicija rešetke neka bude bliže donjem grejaču.

U većoj činiji čvrsto umutiti belanca s prstohvatom soli, pa dodavati jedno po jedno žumance, muteći lagano mikserom. Dodati ulje u tankom mlazu, sve vreme muteći lagano mikserom. Skloniti mikser i nastaviti mešanje varjačom ili spatulom. Dodati gusti jogurt i promešati. Posoliti i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodavati malo po malo prosejano brašno, mešajući varjačom dok se smesa ne bude dobro sjedinila. Dodati iseckano povrće i feta sir, promešati.

Sipati testo u pripremljen kalup i poravnati odozgo. Staviti kalup u zagrejanu rernu i peći, bez otvaranja rerne, oko 50 minuta, ili dok testo fino ne porumeni. Proveriti pomoću drvenog štapića da li je pita pečena u sredini, pa ako je potrebno pokriti alu-folijom i dopeći. 

Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pečenu pitu nikako ne držati u rerni, jer će se upariti i skvasiti. Izvaditi pitu iz kalupa, a kad se bude dobro ohladila - iseći. Ohlađenu pitu čuvati u zatvorenoj kutiji da se ne bi osušila. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF