Pasta e Fagioli




Italijani su nas obradovali mnogim ukusnim receptima, a "pasta e fagioli" (pašta fažol, testenina i pasulj) je klasik kulinarske tradicije - bogato i ukusno varivo koje vuče korene iz seoske kuhinje i ima mnogo regionalnih i lokalnih varijacija. Zima je pravo godišnje doba za jela "na kašiku", a ovo jednostavno i veoma ukusno jelo se priprema od nekoliko pristupačnih sastojaka. 

Sastojci
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 40 g pančete
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 3 kašike krupno izrendanog celera
  • 150 ml vode
  • 250-350 ml gustog soka od paradajza (Tomatino)
  • 300-400 g skuvanog, oceđenog, šarenog "haribec" pasulja
  • so prema ukusu
  • biber prema ukusu
kuvanje testenine:
  • 100 g sitnije testenine
  • 1 l vode za kuvanje
  • prstohvat soli
finale:
  • tostiran hleb
  • izrendan parmezan

Navedene mere su za 2-4 porcije. Izbor pasulja varira u zavisnosti od regije, ali i od vremena koje imamo na raspolaganju, pa ćemo koristiti šareni ili beli pasulj, konzerviran, ili ćemo ga sami kuvati poput pravog tradicionaliste.

Priprema:

Ako kuvamo pasulj, kao što je u ovom receptu, skuvaćemo ga ranije. Prebran i ispran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu 1-3 časa. Zatim ocediti vodu u kojoj se pasulj natapao, pa ga staviti u veći lonac, naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati 15 minuta. Ocediti vodu, pa naliti vrelom vodom da ogrezne. Dodati lovorov list i skuvati pasulj do kraja, vodeći računa da zrna ostanu cela. Ostaviti ga u vodi u kojoj se kuvao, u frižideru, do upotrebe. 

Ako koristimo konzerviran pasulj, ocediti ga i isprati na cediljci pod mlazom hladne vode. 

Očistiti i oprati povrće. Luk sitno iseći, šargarepu iseći na kockice, a celer krupno izrendati. Pančetu iseckati. 

U većoj šerpi zagrejati maslinovo ulje na umerenoj vatri. Dodati iseckanu pančetu i crni luk, pa pržiti nekoliko minuta uz mešanje. Dodati kockice šargarepe i izrendan celer, pa uz mešanje kratko propržiti. Dodati vodu, a zatim gusti sok od paradajza. Kad prokuva, dodati oceđen pasulj i kuvati na umerenoj vatri dvadesetak minuta. 

U drugoj šerpi zagrejati 1 litar vode do ključanja, pa čim proključa dodati prstohvat soli i testeninu. Na pola kuvanja testeninu ocediti i pustiti da se do kraja kuva u umaku od pasulja, oko 5-10 minuta.

Vodu u kojoj se kuvala testenina sačuvati i dodavati kutlačom malo po malo u šerpu s pasuljem - da bismo dobili potrebnu gustinu jela, uz napomenu da je ovo varivo prilično gusto. Na kraju probati i začiniti solju i biberom. Servirati u rustikalnoj činiji uz izrendan parmezan i krišku tostiranog hleba.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF