Tartar sos




Domaći tartar sos je mnogo bolji od bilo koje verzije kupljene u prodavnici. Ovaj sos francuskog porekla je intenzivnog ukusa i fine teksture, a servira se kao prilog uz mnoga jela: pohovano meso, riblje štapiće, karađorđevu šniclu, pohovan kačkavalj, pržene lignje. Priprema je vrlo jednostavna. 

Sastojci:
  • 250 g klasičnog majoneza (u receptu Thomy)
  • 1-2 kašike senfa
  • 1 tvrdo kuvano jaje
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 50 g kiselih krastavaca (4-6 komada)
  • 20 g kapara
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 prstohvat bibera
  • so prema ukusu

Navedene mere su za sos za 4 osobe. 

Priprema:

Prvo ćemo pripremiti sve sastojke. Za ovaj sos je zaista potrebno vrlo sitno seckanje, nikako rendanje, uzima samo malo više vremena, ali je vredno truda.
U lončić sipati vodu, posoliti je prstohvatom soli, dodati jaje i zagrejati vodu na umerenoj vatri. Od momenta kad voda proključa, kuvati jaje 12 minuta. Skuvano jaje držati nekoliko minuta u hladnoj vodi, a zatim ostaviti da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi. Oljuštiti jaje i vrlo sitno iseckati. 
Oljuštiti malu glavicu crnog luka, isprati i posušiti ubrusom. Iseckati luk vrlo sitno.
Kisele krastavce isprati, posušiti ubrusom i vrlo sitno iseckati.
Kapare staviti na cediljku i isprati, a zatim dobro ocediti i vrlo sitno iseći. 
Peršun isprati, posušiti ubrusom, skinuti listove sa grančice i vrlo sitno ih iseći. 

U činiju srednje veličine staviti majonez, dodati senf i promešati. Dodavati redom: iseckano kuvano jaje, iseckan crni luk, iseckane kisele krastavce, iseckane kapare, iseckan peršun i prstohvat bibera. Izmešati i sjediniti sve sastojke. S obzirom da je majonez slan, kao i kiseli krastavci i kapari, proveriti da li je so uopšte potrebna. Ako jeste, posoliti. Prebaciti sos u činiju za serviranje, pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru sat vremena pre služenja. Sos možemo napraviti, kao i rusku salatu, dan ranije.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF