Odavno sam odustala od pripremanja zimnice na veliko, jer je za takvu potrebno puno vremena i truda, a često i pomoć u vidu još jednog para ruku. Ipak, zadržala sam entuzijazam kroz minimalno angažovanje - pa pripremam po malo od nekoliko vrsta sezonskog voća i povrća, jedino što zahtevan posao oko pravljenja ajvara ne praktikujem.
Ispeći i oljuštiti 30 kilograma paprika nije lako, a ajvar nestane takvom brzinom da, neretko, ni ne dočeka duboku zimu :) Zbog toga sam ga izostavila iz zimnice ali nisam iz jelovnika, pa ga spremam u sezoni paprika, a i tokom zime, u sasvim maloj količini bilo od svežih ili od zamrznutih pečenih paprika. Danas je lako naći patlidžan i paprike u svako doba godine, tako da nema prepreke dobrom ajvaru iz šerpice u sred zime.
Sastojci:
- 2.5 kg crvenih, mesnatih, paprika
- 250 g patlidžana (10% u odnosu na količinu paprika)
- 0.5-1 dl ulja
- 1 ravna kašika soli
- 2-3 kašike vinskog sirćeta
- 1/2 kašike šećera
Od ove količine dobićemo 2-3 teglice ajvara.
Priprema:
Ispeći i oljuštiti paprike. Ako su paprike zamrznute, izvaditi ih iz zamrzivača nekoliko sati ranije, ili preko noći, pa ih ostaviti u nekoj posudi u frižideru da se lagano otope.
Oljuštenim paprikama dati izvesno vreme da se dobro ocede, jer će se kasnije kraće kuvati.
Oprati i ispeći u rerni patlidžan, pa kad se bude ohladio oljuštiti ga i iseći na komade.
Samleti patlidžan i paprike na mašini za mlevenje mesa. Blender izostaviti ovom prilikom. Ukoliko nemamo mašinu, oštrim nožem vrlo sitno iseći paprike i patlidžan, a to neće biti komplikovano jer je povrće mekano i nema ga mnogo.
Kuvati ajvar na vrlo tihoj vatri uz često mešanje dok sva tečnost ne bude isparila, a kada povučemo varjačom po dnu šerpe mora da ostane "put". Kada je mala količina povrća u pitanju, kao što je u ovom receptu, ajvar će biti skuvan vrlo brzo. Tek tada dodati ulje, sirće, šećer i so. Kuvati još nekoliko minuta da se svi sastojci povežu, pa isključiti ringlu i ostaviti da se ajvar ohladi. Zapakovati ga u teglice s poklopcem i staviti u frižider.
U ajvar se mogu dodati beli luk i ljuta paprika, po meni, bolje kasnije tokom serviranja, tako da ćemo dobiti dva ukusa, blagi i pikantni ajvar.
Nema komentara:
Objavi komentar