Pikantni povrtni uštipci




By Gordon Ramsay
Katkad pogledam po neki prilog na #24 kitchen, a jednom prilikom je na programu bio Ramsay, koji je spremao uštipke od povrća. Zastala sam da pogledam prilog do kraja i dopao mi se recept. Od tada je prošlo nekoliko godina i uštipke sam pripremala nekoliko puta, a sada recept dodajem u zbirku proverenih i odabranih :)

Sastojci:
  • 1 jaje
  • 90 g prosejanog mekog brašna
  • 4 kašike mleka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat bibera
  • 1 čili papričica ili domaća feferona
  • 1 kašika isečenog peršuna
  • 150 g kukuruza
  • 10 cm belo-zelenog dela praziluka, ili 2 manja mlada luka
  • ulje za prženje
umak:
  • 180 g kisele pavlake 12-20 % mm 
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica iseckanog peršuna
  • 1 čili papričica ili domaća feferona

Od navedenih mera dobićemo 8 uštipaka.

Priprema:

Praziluk iseći po dužoj strani na pola i pustiti mlaz vode da prolazi izmedju listova. Sitno ga iseći. Oprati, pa sitno iseći peršun. Iseći sitno ljutu papriku. Zaledjen kukuruz preliti vrelom vodom i ostaviti na cediljci da se ocedi, ili upotrebiti konzerviran kukuruz dobro ocedjen od tečnosti.

U činiju prosejati brašno, pa dodati prašak za pecivo, so i biber. Promešati.

U drugoj posudi kašikom izmešati jaje i mleko, pa dodati maslinovo ulje. Sipati u činiju s brašnom i dobro sve sjediniti. Biće to smesa nalik testu za palačinke, samo mnogo gušća. Ako je baš pregusta, što je u direktnoj vezi s veličinom jajeta, dodati još neku kašiku mleka.

Kada smo podesili gustinu testa, dodaćemo pripremljeno povrće i izmešati. Trebalo bi da ostane gusta smesa.

U teflonski tiganj sipati ulje tek da pokrije dno, premda se uštipci bolje peku na malo više ulja, ali ga više i upijaju. Zagrejati ulje na tihoj vatri - jer nema potrebe da nam uštipci spolja pregore, a u sredini da ostanu nepečeni. Kašikom za sladoled vaditi uštipke i spuštati ih na vruće ulje, pa pržiti nekoliko minuta sa svake strane. Ne pretrpavati tiganj da bismo mogli da gurkamo uštipke i okrećemo ih. Okrenuti ih nekoliko puta da bi se zapekli ravnomerno. Izvaditi uštipke na kuhinjsku hartiju.

Napraviti umak. Iscediti sok od limuna, pa ga dodati kiseloj pavlaci. Posoliti i pobiberiti. Sitno iseći ljutu papriku i peršun, pa izmešati s pavlakom i limunom. Servirati.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF