Praznici nam se nižu jedan za drugim, a nakon praznovanja mnogima ostaje mamurluk :)
Kažu da se preventiva nalazi u dve čaše vode koje bi trebalo popiti pre početka slavlja, a u toku slavlja jesti nešto masniju hranu, koja će bolje apsorbovati alkohol.
Na koncu, uvek ostaje lek u vidu tradicionalne kisele čorbice, koja će prijati i onima koji nisu mamurni, jer je sasvim lagana i osvežavajuća, zapravo, pravi izbor za "dan posle" ića i pića :)
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 glavica crnog luka
- 1 koren paštrnaka (paškanata)
- 1/2 korena manjeg celera ili sušeni celer
- 1 lovorov list
- 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 1/2 kaf. kaš. soli
- oko 1 litar vode
- 2-3 kašike kisele pavlake
- sok od 1/2 limuna
- 1 kašika iseckanog peršunovog lišća
Količine su za 3-4 tanjira supe.
Priprema:
Očistiti i oprati povrće. Šargarepu, celer, paškanat i luk iseckati na kockice.
Sa mesa skinuti opnice i masnoću, pa ga isprati pod hladnom vodom i posušiti ubrusom. Iseckati ga na male komade.
U lonac ili šerpu staviti povrće. Dodati pileće meso, biber i lovorov list, pa sipati 1 litar hladne vode. Zagrejati vodu do ključanja, zatim smanjiti vatru i lagano kuvati sat vremena. Dolivati po malo tople vode da bi do kraja kuvanja ostao litar tečnosti. Skloniti čorbu s vatre.
U činijici izmešati kiselu pavlaku i sok od limuna, pa dodati vrućoj čorbi. Posoliti i proveriti da li je dovoljno slana. Oprati i iseckati peršunovo lišće, pa njime začiniti čorbicu.
Drugi način je da prvo izdinstamo crni luk na vodi, oko 10 minuta, pa zatim dodamo sve ostale, navedene, sastojke i nastavimo opisanim redosledom.
Nema komentara:
Objavi komentar