Njoke u krem-sosu sa slaninom




Savršeno kremasto jelo s njokama od krompira, slanom slaninom i karamelizovanim glavicama prokelja. 
Prokelj je opor, gorkog ukusa, i moji ukućani ga ne vole, ali u ovakvoj kombinaciji pojedu sve do zadnjeg :) 

Sastojci:
  • 250-300 g svežih ili zaledjenih njoki
grilovani prokelj:
  • 8 glavica prokelja
  • 1 kašika putera
  • prstohvat soli
pržena slanina:
  • 1 kašika ulja
  • 4-6 režnjeva suve, mesnate, slanine
krem-sos:
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika masnoće u kojoj se pržila slanina
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 200 g tečne pavlake za kuvanje od 20% mm
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 40 g parmezana
  • 50 ml vode u kojoj su se kuvale njoke

Navedene mere su za 2 porcije.

Priprema:

Industrijske njoke pripremiti prema uputstvu koje je dato na ambalaži proizvoda. Procediti njoke, ali zadržati 1/2 čaše vode u kojoj su se kuvale, jer će nam biti potrebna za sos.

Ili ... Napraviti polovinu mere za domaće njoke prema receptu koji se nalazi na drugoj stranici. Ukoliko već imamo zaledjene domaće njoke, bez odmrzavanja ih staviti u lonac s puno ključale i posoljenje vode i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Procediti njoke, ali zadržati 1/2 čaše vode u kojoj su se kuvale, jer će nam biti potrebna za sos.

Grilovani prokelj
Sa prokelja skinuti oštećene listove, pa ga isprati pod vodom, a zatim staviti u malo ključale vode i kuvati par minuta, tek da omekša, ali da ostane "al dente". Paziti da se ne prekuva. Procediti. Ako je prokelj bio zamrznut - ne kuvati ga, već ga preliti ključalom vodom i procediti. Svaku glavicu preseći na pola po dužoj strani. Zagrejati u tiganju na tihoj vatri puter, pa poredjati prokelj, posoliti i grilovati. Povremeno promešati, odnosno, okrenuti glavice. Skloniti s ringle i ostaviti po strani.

Pržena slanina
Suvu, mesnatu, slaninu iseći na male komade. U tiganju na tihoj vatri zagrejati malo ulja, pa dodati isečenu slaninu i pržiti dok ne postane hrskava sa obe strane. Skloniti s ringle i ostaviti po strani.

Krem-sos
Odvojiti kašiku masnoće u kojoj se pržila slanina, dodati kašiku ulja i zagrejati u tiganju na tihoj vatri. Dodati sitno iseckan crni luk i dinstati, mešajući, dok ne bude omekšao. Dodati pavlaku za kuvanje, so, biber i parmezan. Promešati i sipati malo po malo vode u kojoj su se kuvale njoke. Ostaviti da krčka nekoliko minuta. Ne bi trebalo da sos bude previše gust i zato ga ne ukuvavati, jer će se hladjenjem vrlo brzo zgusnuti. Isključiti ringlu pa dodati skuvane njoke, polovinu pržene slanine i polovinu prokelja. Ukoliko jelo bude bilo gusto, dodati još malo sačuvane vode. Proveriti da li je dovoljno slano. 

Servirati odmah i garnirati s preostalom slaninom i prokeljom. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF