Tarator salata - Tzatziki salata




Ma kakva caciki, ovo je salata koju odvajkada znam kao tarator :) 

Elitni restoran "Romantika" u Bojčinskoj šumi na periferiji Beograda, s divnom, mirisnom, baštom i ružičnjakom u koji smo leti vrlo često odlazili na tamburaše, roštilj i tarator salatu :) Bašta je bila nešto posebno. Kroz ružičnjak su vodile stazice do desetak venjaka, senovitih drvenih letnjih kućica u kojima je veselo društvance imalo privatnost i utisak kao da su jedini gosti u kafani.
Tarator-caciki je hladna, aromatična, osvežavajuća salata, koja je pogodna u svako doba godine.  
Etimološki, grčki izraz "tzatziki" dolazi od turskog izraza "cacik", što je u Otomanskom rečniku definisano kao biljna salata s jogurtom. Bez sumnje, Turci su ostavili veliki kulinarski trag i uticaj na Balkanu :)

Sastojci:
  • 3 sveža krastavca (proveriti da li su gorki)
  • 2 krupnija čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. iseckane sveže mirođije
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • prstohvat bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g kiselog mleka
završna nota:
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • prstohvat iseckane mirođije

Zbog punijeg ukusa svakako dodati kiselu pavlaku, ili koristiti grčki tip jogurta. Navedene mere su za 3 osobe.
Umesto belog luka poslužiti se malim trikom. Izrendati čen belog luka, pa ga preliti s 2-3 kašike maslinovog ulja i ostaviti najmanje pola sata da bi ulje upilo aromu luka. Procediti. Začiniti salatu s aromatizovanim uljem.

Priprema:

Oprati i očistiti krastavce spravicom za ljuštenje, pa ih preseći na pola po dužini. Probati mali komad da bismo se uverili da krastavac nije gorak, jer ukoliko jeste, ne vredi da njime kvarimo salatu. Izvaditi semenke pomoću kašičice, pa čvrsti deo krastavaca iseći oštrim nožem na kockice, ili krupno izrendati na trenici.

Posoliti iseckane krastavce, promešati, pa staviti na cediljku bar pola sata, da bi iz njih izašla tečnost.

Nakon pola sata ocedićemo ih čvrstim stiskom ruke, jer u krastavcima ima dosta tečnosti, a salata ne bi trebalo da bude vodena. Iscedjene krastavce staviti u činiju i dodati sitno seckan beli luk, mirodjiju, biber, limunov sok, maslinovo ulje, kiselo mleko i kiselu pavlaku u količini koja je potrebna da bi se sastojci lepo povezali, uz mogućnost da svako dotera ukus i gustinu salate prema svojoj meri.

Iako smo krastavce već posolili, mi smo ih i ocedili, pa gotovo da ništa od soli nije ostalo. Probati pa dosoliti. Poklopiti činiju i odložiti je u frižider.

Ne bi trebalo da stoji predugo, jer krastavci nastavljaju da puštaju sokove i razvodnjavaju salatu. Pred posluženje salatu promešati, posuti mirodjijom i preliti maslinovim uljem.











1 komentar:

  1. Recept je isprobala Cimetna s Coolinarike, hvala na poverenju :)

    cimetna 28.07.18.
    Pravila sam je i potpuno je po mom ukusu, prava letnja, osvežavajuća salata. Hvala za recept! :)

    https://coolinarika.azureedge.net/images/_variations/0/1/016b765b93cb6e08a2e9146b747cc9fd_view_l.jpg?v=27

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF