Salata od pečenih paprika




Zapazila sam da na svečanim i prazničnim ručkovima, tamo gde uvek postoji veliki izbor svežih salata, prvo bude pojedena salata od pečenih paprika :)

Paprike možemo spremati na mnogo načina, ali ih u stanu pečemo samo na dva: na plotni ili u rerni. Ranije se mogao naći odličan bugarski pekač od šamota, kao nekakav toster za paprike, pa bi, eto, to bila još jedna mogućnost ako i dalje postoji takav aparat :)

Kada je u pitanju par komada paprika za dnevne potrebe, pečem ih na plotni. Ukoliko su paprike baš velike, veće od plotne, pečem ih u rerni.

Sastojci:
  • 4 pečene i oljuštene mesnate crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike balzamiko ili jabukovog sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Paprike za salatu mogu biti i u drugoj boji, recimo zelene, ali su crvene primamljivije i ukusnije.

Priprema:

Paprike ispeći na plotni, ili u rerni, ili ih izvaditi iz zamrzivača i odlediti. Oljuštiti ih i očistiti od semenki, ili ih ostaviti cele.

Iako se salata tradicionalno pravi s celim paprikama, kao što je prikazano na slikama, praktičnije je očistiti ih od semenki i iscepkati na filete, a i jednostavnije je za jelo.

U šoljici izmešati maslinovo ulje, balzamiko sirće i so, pa preliti preko fileta paprike. Dodati sitno seckan beli luk i sve promešati, da bi svaki komad paprike bio začinjen. Staviti salatu u činiju s poklopcem, da se miris belog luka ne bi širio, i ohladiti je u frižideru. Pred serviranje okrenuti paprike u marinadi još jednom i posuti iseckanim peršunom.

Savet: Kažu da beli luk daje svoj puni dijapazon blagodeti ako je izgnječen, ili tek kuvanjem. Zato je dobro za salate koristiti presu za luk, ili ga iseckanog pritisnuti na dasci stranicom noža. 











2 komentara:

Print Friendly and PDF