Svinjski gulaš s pečenim paprikama




Jednostavan recept za svinjski gulaš, koji se brzo priprema uz minimalan napor. Pečena crvena paprika dodaje puno ukusa ovom finom, klasičnom, jelu. Recept je veoma lako pretvoriti u vegetarijansko i posno jelo, dodajući umesto mesa dobro oprane tikvice s korom, iseckane na krupne komade i prepolovljene šampinjone. Ostatak recepta, kao i koraci pripreme, su potpuno isti. Uz gulaš možemo servirati kiselu pavlaku, domaći pire krompir s puterom i mlekom, knedle, ili rezance.

Sastojci:
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 g nemasnog svinjskog mesa (u receptu je meso od buta)
  • 200 ml gustog soka od paradajza
  • oko 200 ml tople vode
  • 2 crvene, pečene, oljuštene paprike ili 3 kašike ajvara
  • 1 kašičica slatke crvene mlevene paprike
  • prstohvat šećera
  • prstohvat kima
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za 2 bogate porcije gulaša. Mere se lako mogu prilagoditi u zavisnosti od broja ljudi za koje kuvamo.

Priprema:

Pripremiti paprike, ako su sveže ispeći ih i oljuštiti. Fileti pečene paprike iz tegle su već pripremljeni, pa ih samo iseckati na rezance i ostaviti po strani.
Oljuštiti, isprati i sitno iseckati crni luk.
Pripremiti meso. Isprati ga u hladnoj vodi, posušiti kuhinjskim ubrusom, odstraniti svaku masnoću i iseći na kocke 2 x 2 cm. 
Izmeriti gusti sok od paradajza. 

U većem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati iseckan crni luk i pržiti nekoliko minuta uz mešanje. Dodati kockice mesa i pržiti najmanje 5 minuta na vrlo tihoj vatri uz stalno mešanje da luk ne bi pregoreo. Dodati mlevenu papriku, biber i kim. Promešati i odmah sipati sok od paradajza. Dodati prstohvat šećera. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri 20-30 minuta. Povremeno promešati i sipati po malo tople vode. 

Dodati iseckane crvene paprike i ako je potrebno još malo tople vode. Promešati, poklopiti i dinstati na tihoj vatri još 20 minuta, ili koliko bude bilo potrebno da dobijemo fini sos srednje gustine. Posoliti i dodati iseckan peršun. Proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno, pa odmah servirati uz pire krompir i kiselu pavlaku. 

















2 komentara:

  1. Pravim ovo prvom prilikom kad mi dođe kuma i to u vrlo mrsnoj varijanti!!! Mora da je divno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nećeš se pokajati 😍😋 Kombinacija s pireom je odlična 👍

      Izbriši

Print Friendly and PDF