Sveže, tople, punjene kifle su uvek dobra ideja i odličan izbor za vikend-doručak. Mekano domaće pecivo sa šunkom i sirom je recept koji bi trebalo probati.
Sastojci:
testo:
- 500-550 g mekog brašna "tip 400"
- 1 kašičica šećera
- 20 g svežeg kvasca (1/2 pakovanja)
- 150 ml mlake vode
- 150 ml mlakog mleka
- 60 ml maslinovog ulja
- 1.5 kašičica soli
- 8-16 listova praške šunke
- 8 listova gaude, edamera ili kačkavalja
- 1 žumance za premazivanje
- susam za posipanje
- krupna so za posipanje
Od navedenih mera dobićemo 8 velikih kifli, koje će nakon pečenja biti veličine 15 x 8 cm.
Priprema:
Priprema testa:
U veliku činiju staviti 2/3 brašna. Razgrnuti brašno u sredini činije, pa dodati šećer i izmrvljen, svež, kvasac. Dodati toplu vodu i toplo mleko, pa promešati varjačom. Dodati maslinovo ulje i mešati varjačom skidajući po malo brašna sa oboda činije u sredinu. Posoliti. Umesiti testo u činiji, dodajući po malo preostalog prosejanog brašna dok smesa ne bude kompaktna.
Pobrašniti radnu površinu i prebaciti testo iz činije. Mesiti testo rukama najmanje 5 minuta, ili koliko bude bilo potrebno da postane nelepljivo. Fino umešeno testo staviti u čistu, pobrašnjenu, činiju i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti oko 1 sat na toplom mestu, ili dok se testo ne udvostruči.
Naraslo testo prebaciti iz činije na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti ga bez dodavanja brašna, ili uz minimalno dodavanje ako je potrebno. Podeliti testo na 8 jednakih delova i od svakog dela oblikovati lopticu. Loptice redjati na pobrašnjenu površinu.
Priprema rolnica:
Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. Pripremiti činijicu s malo vode sobne temperature.
Oklagijom razvijati loptice. Početi od one koju smo prvo zaokružili. Na pobrašnjenu površinu staviti lopticu okrenutu donjom stranom prema gore. Razviti testo u ovalni oblik debljine 5 mm. Staviti jedan presavijen list praške šunke, po želji 2 lista, a preko nje jedan list sira. Donji deo testa prebaciti preko nadeva. Bočne stranice testa prebaciti preko nadeva i sa donje strane zarolati testo. Četkicom i vodom namazati gornji deo testa, odnosno sastav, da bismo rolnicu fiksirali. Sir će se rastopiti tokom pečenja u rerni i tražiće put da iscuri iz kifle, pa rolnicu pažljivo zamotati.
Ponoviti isto sa preostalih 7 loptica.
Redjati rolnice s razmakom na pripremljen pleh, sastavom okrenute "na dole". Uključiti rernu da se greje na 200° C. Dok se rerna bude grejala neka rolnice narastaju u plehu.
Razmutiti žumance s nekoliko kapi vode, pa pomoću četkice premazati svaku rolnicu. Posuti ih krupnom solju i susamom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok rolnice ne porumene. Servirati odmah, jer je hlebno testo najbolje dok je toplo.
Nema komentara:
Objavi komentar