Sastojci:
mesni nadev:
- 350-400 g mlevenog mešanog mesa
- 1 krupnija glavica crnog luka
- 3 kašike ulja
- 50 ml vode
- 200 g svežeg ili konzerviranog paradajza
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice majorana
- 1 krupno jaje
- 200 ml mleka
- 100-150 ml kisele vode
- 150 g prosejanog namenskog brašna
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 1 kašika ulja
- ulje za prženje palačinki
- 2 jajeta
- 250 g kisele pavlake 20% mm
- 40 g rendanog parmezana (1 kesica)
- prstohvat soli
- prstohvat muskatnog oraha
- 1 kašika putera za premazivanje pekača
Navedene mere su za 10 palačinki veličine tefalovog tiganja za prženje palačinki prečnika 20 cm. Prečnik okrugle vatrostalne posude za pečenje u rerni je 24 cm.
Priprema:
Priprema mesa:
Fil od mesa bi trebalo da bude sočan i bogat, tako da testaste palačinke ne bi preuzele jelo.
U većem tiganju zagrejati na umerenoj vatri ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko propržiti. Dodati mleveno meso i dinstati uz dolivanje po malo vode. Dodati oguljen i na kockice iseckan paradajz, ili konzerviran paradajz, a može i polovina jednog, polovina drugog. Možemo dan ranije napraviti domaću salsu od paradajza, koju ćemo dodati mlevenom mesu. U nadev dodati so, biber i majoran, pa dinstati dok tečnost ne ispari.
Priprema palačinki:
Ispržićemo 10 palačinki. Izmeriti sve sastojke. Prosejati izmereno brašno u čistu i suvu posudu. Koristiti mikser zato što će testo biti vazdušastije.
U činiju staviti jaje, dodati prstohvat soli i prstohvat šećera, pa naizmenično dodavati mleko i brašno. Dodati kašiku ulja i na kraju 100-150 ml kisele vode. Kisela voda se dodaje na samom kraju i njome ćemo razblažiti gustinu testa. Dobro sjediniti sastojke. Ostaviti testo 15 minuta da predahne. Tiganj tanko premazati uljem i dobro zagrejati. Kutlačom od 60 ml uzimati testo i razlivati po tiganju. Ukoliko se testo ne razliva očekivanom lakoćom, dodati 2-3 kašike vode. Kada se ispeče jedna strana, dugačkom spatulom okrenuti palačinku na drugu stranu. Paziti da se palačinke ne prepeku i tanko testo se ne presuši. Izmedju svake palačinke na tiganj kanuti par kapi ulja. Palačinke pokriti da se ne bi osušile do upotrebe.
Priprema preliva:
Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg. U činiju sa žumancima dodati kiselu pavlaku, parmezan, so i muskatni orah, pa promešati i dobro sjediniti sastojke. Dodati sneg od belanaca i promešati varjačom.
Finale:
Uključiti rernu da se greje na 190° C. Posudu u kojoj ćemo zapeći palačinke premazati komadićem putera. Pripremljene palačinke filovati nadevom od mesa, savijati ih i redjati jednu do druge, ili u krug, u vatrostalnu posudu ili pekač. Preliti ih pripremljenim prelivom. Posudu s palačinkama staviti u zagrejanu rernu i zapeći 15 minuta. Servirati toplo kao predjelo ili kao glavno jelo uz svežu salatu.
Nema komentara:
Objavi komentar