Slani štapići će uvek naći svoje mesto na sedeljkama i proslavama, putovanjima, uz gledanje omiljenog filma ili utakmice. Ako, pritom, upotrebimo visokokvalitetno crno pšenično brašno koje se dobija iz svih delova pšeničnog zrna, imaćemo nutritivno daleko bogatije i zdravije pecivo.
Testo za štapiće je masno testo koje se lako mesi. Karakteristično za ovaj recept je to da se testo ne ostavlja da naraste.
Sastojci:
- 200 g putera
- 20 g svežeg kvasca (pola paketića)
- 150 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 4 kašike ulja
- 2 žumanceta
- 200 g crnog brašna tip 1100
- 200 g belog mekog brašna tip 400
- 1.5 kašičica soli
- 1 žumance za premazivanje
- susam, mak, suncokret, lan ili kim za posipanje
- krupna so za posipanje
Od navedenih mera dobićemo 62 štapića dimenzija 6.5 x 1.5 cm pre pečenja.
Priprema:
Izmeriti i prosejati obe vrste brašna. Izvaditi puter iz frižidera 20 minuta ranije. Postaviti pek-papir na pleh od šporeta. U činijicu staviti žumace za premazivanje i kanuti nekoliko kapi vode, pa promešati. Pripremiti semenke za posipanje, kao i krupnu so.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine. Opseći ivice testa, napraviti lep pravougaonik koji ćemo podeliti na jednake delove - šlajfne širine 6-7 cm. Zatim šlajfne seći na štapiće koje ćemo stavljati s razmakom na pripremljen pleh. Premazati ih pripremljenim žumancetom, posoliti krupnom solju i posuti semenkama.
Ostatak testa, ono što smo opsekli, premesiti bez dodavanja brašna i ponoviti postupak. Tako raditi sve dok ima testa.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći štapiće petnaestak minuta, ili dok ne porumene. Vrlo brzo će biti pečeni, pa ih često pogledati kroz staklo od rerne.
Ukoliko štapiće zamrzavamo, složićemo ih na pobrašnjen plastični poslužavnik, premazati žumancetom i posuti semenkama, a zatim ćemo ih staviti u zamrzivač. Posle sat vremena zaledjene štapiće staviti u kesu, dobro je zatvoriti i vratiti u zamrzivač. Pre upotrebe, odnosno pečenja, nije potrebno odmrzavanje.
Nema komentara:
Objavi komentar