Sledi recept za koktel-salatu, dijetalni obrok ili fino predjelo.
Sastojci:
- 600 g crvenog kupusa (polovina glavice srednje veličine)
- 1 kašika suvog groždja
- 1/2 kisele jabuke
- 1 sitnija glavica crvenog luka
- sok od 1 limuna
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice meda
Navedene mere su za 2-4 osobe.
Priprema:
Priprema preliva:
U činijici izmešati sok od limuna, med, so, maslinovo ulje i senf. Ako sastojke za preliv stavimo u čistu teglicu - dobro je protresti.
Priprema salate:
Fino iseckati crveni kupus na tanke rezance. Izgnječiti ga ovlaš rukom da bi omekšao. Dodati suvo groždje koje smo isprali pod vodom na cediljci, ili ga držali neko vreme natopljeno u vodi.
Preliti salatu pripremljenim prelivom i dobro izmešati. U ovoj fazi salatu čuvati u frižideru do 1 sat. Činiju obavezno pokriti plastičnom folijom.
Neposredno pred serviranje dodati crveni luk koji je oljušten i isečen na tanke kriške.
Oljuštiti jabuku, prepoloviti je, ukloniti semenke i jednu polovinu iseckati na kriške ili kockice. Dodati u salatu.
Recept je iz nemačke kuhinje. Ovo nije salata koju ćemo servirati uz pasulj, nego je salata u rangu predjela, ili posluženja na koktel-zabavama. Može biti i sasvim poseban dijetalan obrok.
Nema komentara:
Objavi komentar