Salata od crvenog kupusa




Crveni kupus je veoma bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, a pomaže u detoksikaciji organizma. Atraktivno obojen, privućiće pažnju na svakoj trpezi. 
Sledi recept za koktel-salatu, dijetalni obrok ili fino predjelo. 

Sastojci:
  • 600 g crvenog kupusa (polovina glavice srednje veličine)
  • 1 kašika suvog groždja
  • 1/2 kisele jabuke
  • 1 sitnija glavica crvenog luka
preliv:
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice meda

Navedene mere su za 2-4 osobe.

Priprema:

Priprema preliva:

U činijici izmešati sok od limuna, med, so, maslinovo ulje i senf. Ako sastojke za preliv stavimo u čistu teglicu - dobro je protresti.

Priprema salate:

Fino iseckati crveni kupus na tanke rezance. Izgnječiti ga ovlaš rukom da bi omekšao. Dodati suvo groždje koje smo isprali pod vodom na cediljci, ili ga držali neko vreme natopljeno u vodi. 

Preliti salatu pripremljenim prelivom i dobro izmešati. U ovoj fazi salatu čuvati u frižideru do 1 sat. Činiju obavezno pokriti plastičnom folijom.

Neposredno pred serviranje dodati crveni luk koji je oljušten i isečen na tanke kriške.
Oljuštiti jabuku, prepoloviti je, ukloniti semenke i jednu polovinu iseckati na kriške ili kockice. Dodati u salatu.

Recept je iz nemačke kuhinje. Ovo nije salata koju ćemo servirati uz pasulj, nego je salata u rangu predjela, ili posluženja na koktel-zabavama. Može biti i sasvim poseban dijetalan obrok. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF