Pogača s pletenicama



Pogača s pletenicama nije samo dekorativno pecivo, već i vrlo ukusna, okrugla, nadevena vekna hleba.

Sastojci:
testo:
  • 400 ml mlakog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 20 g svežeg kvasca (polovina paketića)
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika omekšalog putera
  • 1 belance
  • oko 650 g mekog brašna "tip 400"
  • 1.5 kašičica soli
nadev:
  • 2-3 kašike omekšalog putera za premazivanje testa
  • 120 g feta sira
  • 2 kašike iseckanog peršuna
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • susam za posipanje

Umesto feta sira nadev može biti s kockicama pečenice i izrendisanim kačkavaljem, ili ga ne mora biti uopšte. 

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera nešto ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi.

Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti ulje. Izmeriti i zagrejati mleko. Odvojiti belance i žumance. 

U veću činiju, u kojoj ćemo pripremati testo, sipati mlako mleko. Dodati šećer i izmrvljen svež kvasac. Promešati, poklopiti činiju i ostaviti desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira. 

U činiju dodati ulje i omekšao puter. 

Dodati belance. Sve dobro izmešati.

Dodati polovinu prosejanog brašna i so.  Promešati varjačom, a zatim dodavati po malo preostalog brašna. Mesiti testo rukom u činiji, a kad formiramo kompaktnu smesu prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje, pazeći da testo ostane elastično, a ne tvrdo zbog prekomernog dodavanja brašna. 

Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti je na toplom mestu tridesetak minuta, ili dok se testo ne bude udvostručilo. 

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti testo u oblik pravougaonika dimenzija, otprilike, 40 x 30 cm. 

Omekšalim puterom premazati po dužini 2/3 testa. Po dužoj, namazanoj, ivici rasporediti izmrvljen feta sir, pa ga posuti iseckanim peršunom. Nenamazanu 1/3 testa oštrim nožem podeliti na 24-27 jednakih šlajfni koje ćemo uplesti. Testo će se rastezati, pa oprezno raditi pletenice uzimajući po 3 trake. Poravnati vrhove pletenica nožem, a komadić testa koji nam je ostao pokriti da se ne bi osušio, jer ćemo ga upotrebiti za izradu još jedne pletenice, kojom ćemo pokriti sastav na hlebu. 

Urolati testo počev od nadevene ivice - prema pletenicama. Kada stignemo do pletenica, prebaciti ih preko rolne i podvući ispod nje s druge strane. Oprezno, da pletenice ne razvučemo previše.

Oba kraja rolata okrenuti jedan ka drugom baš sa one strane na kojoj smo podvukli pletenice i napraviti krug. Prstima štipkati spojeno testo da bismo fiksirali kružni oblik. 

Kružno testo prebaciti na pripremljen pleh. Od komadića testa koje smo ranije ostavili, napraviti pletenicu iste veličine kao što su one na hlebu, pa je staviti preko sastava. 

Uključiti rernu da se greje na 190° C. Za to vreme neka hleb na plehu još malo naraste. Pokriti ga plastičnom folijom da se ne suši. 

Žumance umutiti s 1 kašičicom vode. Premazati hleb pomoću četkice, a izmedju pletenica posuti susamom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći hleb oko 35 minuta. Kada bude porumeneo, pokriti ga alu-folijom da ne pregori. Pomoću čačkalice proveriti da li je pečen. Bocnuti ga tamo gde je najdeblji, pa ako drvce izadje čisto - hleb je pečen. Hleb čuvati u kutiji da se ne bi sušio.



 











2 komentara:

Print Friendly and PDF