Puter keksi



Hrskavi domaći kolačići izuzetnog ukusa, s dodatkom bademovog brašna i kondenzovanog mleka, koje možemo vrlo lako napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 100 g omekšalog putera
  • 60 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žumance
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 20 g kondenzovanog mleka
  • 140 g mekog brašna "tip 400"
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 20 g brašna od badema

Od navedenih mera dobićemo 40 kolačića prečnika 4 cm pre pečenja i 5 cm posle pečenja. Ispečeni keksi se mogu zamrznuti, a vrlo brzo se odmrzavaju na sobnoj temperaturi i budu fini kao da su tek ispečeni.  

Priprema:

Izvaditi puter 30 minuta ranije iz frižidera, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i prosejati brašno od badema. Izmeriti šećer u prahu i kondenzovano mleko. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.

Pripema bademovog brašna:

Kod nas je ovo brašno prilično skupo, a često ga nema čak ni u većim marketima. Brašno nije teško napraviti, a možemo ga pripremiti par dana ranije u navedenoj ili nešto većoj količini. Sirov, neoljušten, badem staviti u šerpu s puno proključale vode, pa kuvati 2 minuta od trenutka kad voda bude ponovo proključala. Procediti, a zatim cediljku s bademima staviti ispod mlaza hladne vode da bi se prekinuo proces kuvanja, a ljuska lakše odvojila. Blanširane bademe rasporediti preko čiste kuhinjske krpe, pa ih protrljati. Neke ljuske će otpasti, a neke ćemo ukloniti rukom. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. Oljuštene bademe redjati na pleh u jednom sloju. Uključiti rernu da se greje na 100° C. Tostirati bademe u zagrejanoj rerni desetak minuta, ili dok se ne budu osušili, ali i ostali bele boje. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se bademi sasvim ohlade. Samleti ih u blenderu ili čoperu uz oprez da ne preteramo s mlevenjem, pa da ne dobijemo pastu umesto brašna. Prosejati brašno, a krupnije komadiće, ako ih ima, vratiti u blender i ponovo samleti. Brašno staviti u čistu i suvu staklenu teglu i čuvati u frižideru. 

Priprema kondenzovanog mleka:

Kondenzovano mleko možemo sami pripremiti nekoliko dana ranije. Recept se nalazi na blogu

Priprema keksa:

U činiju staviti omekšao puter i kratko ga izmiksati. Dodati šećer u prahu i so, pa mutiti dok se sastojci ne budu sjedinili, a smesa postala kremasta i vazdušasta. Dodati žumance, vanilin šećer i kondenzovano mleko, a zatim nastaviti s mućenjem. Dodati prosejano brašno, bademovo brašno i prašak za pecivo, pa spatulom sjediniti sastojke. 

Uključiti rernu da se greje na 170° C. 

Testo staviti u čvrstu špric-kesu s velikim nastavkom, pa istiskivati krugove prečnika 4 cm, s razmakom izmedju njih. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok keksi blago ne porumene po donjoj ivici. Izvaditi pleh i ostaviti kekse da se ohlade na njemu, a u rernu staviti već pripremljenu drugu turu keksa, na drugom plehu. 

Ohladjene kolačiće skidati pomoću spatule na tanjir za serviranje. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF