Kupus-pita



Fina zimska pita koja se priprema malo duže nego gibanica, ali vredi svakog minuta. Poslužiti je kao predjelo, ili kao vegetarijansko glavno jelo.

Sastojci:
  • 8-10 listova tankih kora
  • 4 kašike otopljenog putera ili ulja za premazivanje
kupus:
  • 600 g belog kupusa, 1/2 glavice
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka ili 1 manji praziluk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kašičica sveže ili suve mirodjije
preliv:
  • 2 krupna jajeta
  • 120 g feta sira

Navedene mere su za okruglu posudu prečnika 21 cm, ili za 8 parčića pite. U zavisnosti od finoće tankih kora, koja se razlikuje izmedju proizvodjača, upotrebićemo manje ili više listova.

Priprema:

Priprema kupusa:

Sa glavice kupusa skinuti prve listove, pa je dobro isprati pod tekućom vodom. Prepoloviti glavicu, izmeriti polovinu i iseckati je na tanke rezance. Ako imamo rende za tu namenu, kupus ćemo iseći lako i brzo na veoma tanke niti. 

Ukoliko postoji problem s varenjem kupusa, prvo ćemo ga blanširati. U veći lonac sa ključalom, posoljenom, vodom, dodati iseckan kupus i kuvati 1 minut od trenutka kad voda ponovo proključa. Procediti kupus pa cediljku staviti pod mlaz hladne vode koji će ohladiti kupus i zaustaviti njegovo kuvanje. Ostaviti da se dobro ocedi. U ovom receptu nisam kuvala kupus.

Zagrejati na tihoj vatri maslinovo ulje u većem tiganju. Dodati sitno iseckan crni luk ili praziluk, pa dinstati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodati iseckan beli luk i promešati. Dodati iseckan kupus i uz često mešanje dinstati oko 15 minuta, ili dok kupus ne omekša i ne promeni boju. Posoliti, pobiberiti, dodati iseckan peršun i mirodjiju, poklopiti i ostaviti sa strane da se ohladi.

Priprema preliva:

U većoj činiji mikserom izmutiti jaja, pa dodati izmrvljen feta sir i ponovo izmutiti. Dodati pripremljen, ohladjen, kupus i varjačom dobro sjediniti sastojke. 

Priprema kupus-pite:

Uključiti rernu da se greje na 190° C.

Za premazivanje kora otopiti puter, ili koristiti ulje, ili pomešati puter i ulje. Posudu u kojoj ćemo slagati pitu premazati masnoćom.

Iz pakovanja tankih kora odvojiti 8-10 listova. Četiri lista ćemo upotrebiti kao poklopac, pa ih iskrojiti prema obliku posude, u ovom slučaju kružno, i dodati još 1 cm uz ivicu. Preostale listove preseći na dva dela, jer se s manjim listovima lakše manevriše. Kore pokriti čistom, vlažnom, krpom da se ne bi osušile.

Rasporediti prepolovljene kore u krug preko vatrostalne posude, premazujući ih masnoćom. Na sredinu sipati nadev od kupusa. Vratiti kore koje prelaze preko ivice posude nazad na nadev, obrnutim redosledom od onog kojim smo ih postavili - od poslednje ka prvoj. Svaku koru premazati masnoćom.

Postaviti iskrojene kore na vrh, a izmedju listova ih premazivati otopljenim puterom ili uljem. Ivicu kora podvući u krug s unutrašnje strane posude. Na vrhu zaseći kore malim rezovima na nekoliko mesta, kako bi para mogla da izlazi dok se pita peče.

Staviti pitu u zagrejanu rernu i peći oko 40-50 minuta. Ako postoji bojazan da će pita previše porumeneti, pokriti je alu-folijom u drugoj polovini pečenja. Servirati toplu pitu, ili sa sobne temperature.















2 komentara:

  1. divan ti je i recept i video klip!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veliko hvala Kato 🌷
      Izvini što sa zakašnjenjem odgovaram

      Izbriši

Print Friendly and PDF