Hrskavi pileći komadići



Želim vam svima srećnu Novu godinu 🎄🥳

Kada tradicionalne sastojke koje koristimo za pohovanje zamenimo kukuruznim pahuljicama, rezultat su najhrskaviji, najukusniji, zlatni komadići piletine. Ovo fino jelo je odličan izbor za brz i jednostavan ručak, večeru, zabavu, ili grickanje uz filmski program. 

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea
  • soli po ukusu
  • biber po želji
  • 50 g mekog brašna
  • 2 jajeta
  • sok od 1/2 limuna 
  • oko 130 g corn flakes
  • ulje za duboko prženje

Navedene mere su predvidjene za 4 osobe, a sastojci se mogu srazmerno povećati ili smanjiti.

Priprema:

File isprati pod tekućom hladnom vodom i posušiti papirnim ubrusom. Odstraniti masnoću ako je ima, pa file iseći na komadiće veličine, otprilike, 2.5 - 3 cm. Posoliti i po želji pobiberiti.

U dublju posudu, šerpicu ili tiganj, sipati ulje za prženje i zagrejati ga na umerenoj vatri. Količina ulja neka bude tolika da komadići budu uronjeni do svoje polovine. Ako ćemo pohovane pileće komadiće peći u rerni, obložiti pleh pek-papirom i uključiti rernu da se greje na 180° C. 

Izmeriti i prosejati brašno u posudu, dodati komadiće piletine i dobro izmešati tako da svaki komadić bude obložen brašnom.

U činiji viljuškom izmutiti jaja, posoliti prstohvatom soli, dodati sok od polovine limuna i dobro sjediniti sastojke.

Izmeriti kornfleks i staviti u dublju činiju, pa ga pomoću jake čaše usitniti. Kukuruzne pahuljice izmrviti u rasponu od praha do krupnijih mrvica, tako da ceo komadić piletine bude obložen različitom granulacijom, a praznine izmedju većih pahuljica budu popunjene onim sitnijim.

Uzimati jedan po jedan komadić piletine koji je obložen brašnom, otresti višak, a zatim umočiti u umućena jaja i na kraju u kornfleks, pazeći da svaki komad bude potpuno pokriven. Redjati komadiće piletine na pleh, poprskati ih uljem, staviti u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili pržiti u zagrejanom ulju na umerenoj vatri, uz okretanje, 5 minuta.

Servirati uz salatu, sos od paradajza ili tartar sos.














2 komentara:

  1. Izgledaju vrlo fino i krckavo.... sve najlepse tebi i tvojima u Novoj godini!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, draga Lano, takodje sve najlepše želim tebi i tvojoj porodici 🌟🙏

      Izbriši

Print Friendly and PDF