Zapečene paprike nadevene feta sirom




Ovo ukusno predjelo, lagani obrok, ili prilog uz drugo jelo, zapravo je klasičan grčki recept za "meze" i nalazi se u mnogim restoranima, a vrlo je jednostavno za pripremu.

Sastojci:
  • 4 mesnate crvene paprike "šilje"
  • 1 kašika maslinovog ulja za mazanje pekača
  • 2-3 kašike maslinovog ulja za zalivanje paprika
  • 1 kašičica origana za posipanje paprika
nadev:
  • 250 g feta sira
  • 50 g kačkavalja (gauda, edamer)
  • 2 kašike kisele pavlake 20 % mm
  • 1 paradajz srednje veličine
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • biber prema ukusu
  • so prema ukusu

Navedene mere su za 4 paprike veličine (bez peteljke) 13 x 7 cm. 

Priprema:

Kačkavalj sitno izrendati. Beli luk oljuštiti i sitno izrendati. Peršun oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i iseckati. Paradajz oprati i iseći na četvrtine. Izvaditi seme, a čvrst deo iseći na fine kockice. 

U činiju staviti feta sir, pa ga izmrviti viljuškom. Dodati sitno izrendan kačkavalj. Dodati kiselu pavlaku, beli luk i kockice paradajza. Dodati iseckan peršun. Pobiberiti i posoliti ako je potrebno, jer je feta sir prilično slan. Izmešati sve sastojke. Po potrebi dodati još malo kisele pavlake, ali paziti da nadev ostane čvrst i kompaktan. 

Uključiti rernu da se greje na 180°C. 

Izabrati čvrste, ravne, paprike iste veličine, oprati ih i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skratiti peteljke. Oštrim nožem proseći papriku kao što je prikazano na slici. Izvaditi semenke. Oprezno raširiti presek i napuniti papriku pripremljenim nadevom. Maslinovim uljem premazati pekač, pa složiti napunjene paprike. Odozgo ih poprskati maslinovim uljem i posuti origanom. Staviti pekač u zagrejanu rernu i peći dok paprike ne budu pečene, otprilike 30 minuta. Paprike i sir će pustiti svoje sokove, pa sokom preliti paprike. Pre serviranja posuti iseckanim peršunom. Servirati toplo. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF