Ovo ukusno predjelo, lagani obrok, ili prilog uz drugo jelo, zapravo je klasičan grčki recept za "meze" i nalazi se u mnogim restoranima, a vrlo je jednostavno za pripremu.
Sastojci:
- 4 mesnate crvene paprike "šilje"
- 1 kašika maslinovog ulja za mazanje pekača
- 2-3 kašike maslinovog ulja za zalivanje paprika
- 1 kašičica origana za posipanje paprika
nadev:
- 250 g feta sira
- 50 g kačkavalja (gauda, edamer)
- 2 kašike kisele pavlake 20 % mm
- 1 paradajz srednje veličine
- 1 čen belog luka
- 1 kašika iseckanog peršuna
- biber prema ukusu
- so prema ukusu
Navedene mere su za 4 paprike veličine (bez peteljke) 13 x 7 cm.
Priprema:
Kačkavalj sitno izrendati. Beli luk oljuštiti i sitno izrendati. Peršun oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i iseckati. Paradajz oprati i iseći na četvrtine. Izvaditi seme, a čvrst deo iseći na fine kockice.
U činiju staviti feta sir, pa ga izmrviti viljuškom. Dodati sitno izrendan kačkavalj. Dodati kiselu pavlaku, beli luk i kockice paradajza. Dodati iseckan peršun. Pobiberiti i posoliti ako je potrebno, jer je feta sir prilično slan. Izmešati sve sastojke. Po potrebi dodati još malo kisele pavlake, ali paziti da nadev ostane čvrst i kompaktan.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Izabrati čvrste, ravne, paprike iste veličine, oprati ih i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skratiti peteljke. Oštrim nožem proseći papriku kao što je prikazano na slici. Izvaditi semenke. Oprezno raširiti presek i napuniti papriku pripremljenim nadevom. Maslinovim uljem premazati pekač, pa složiti napunjene paprike. Odozgo ih poprskati maslinovim uljem i posuti origanom. Staviti pekač u zagrejanu rernu i peći dok paprike ne budu pečene, otprilike 30 minuta. Paprike i sir će pustiti svoje sokove, pa sokom preliti paprike. Pre serviranja posuti iseckanim peršunom. Servirati toplo.
Nema komentara:
Objavi komentar