Lepota ovog recepta je u tome što možemo tokom cele godine uživati u kremastoj supi od paradajza, koja je mnogo bogatija i gušća od klasične paradajz supe. Priprema je brza i jednostavna, potrebno je oko 35 minuta. Dodatak parmezana i pavlake ublažiće kiselost paradajza.
Sastojci:
- 1 kašika putera
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- 2 manje glavice crnog luka, ili kombinovano s prazilukom
- 1-2 čena belog luka
- 400 g paradajz pelata (1 konzerva)
- 400 ml gustog soka od paradajza (Tomatino)
- 250 ml vode ili pilećeg bujona
- 1 kašika iseckanog svežeg bosiljka
- 1 kašičica šećera
- biber prema ukusu
- so prema ukusu
- 100 ml pavlake za kuvanje 20 % mm
- 2 kašike parmezan sira
Navedene mere su za 4 porcije supe. Svež bosiljak se može zameniti sušenim. Izgleda kao da ima puno luka, ali će luk nestati u supi dajući joj slatkoću. S obzirom da je ova supa na bazi paradajza, važno je koristiti šerpu u kojoj supa neće dobiti "metalni ukus" zbog reakcije s posudom. Emajlirana posuda je uvek dobar izbor, kao i posuđe od keramike, stakla i nerđajućeg čelika.
Priprema:
Pripremiti sve sastojke. Očistiti i iseckati crni luk, očistiti komad praziluka ako ga koristimo, dobro isprati između listova i iseći, očistiti i sitno iseći beli luk. Složiti listove bosiljka jedan na drugi, uviti ih i iseckati na trake.
Na umerenoj vatri zagrejati ulje i puter. Dodati iseckan crni luk i praziluk, pa dinstati nekoliko minuta uz mešanje dok luk ne omekša. Dodati iseckan beli luk i dinstati još minut dok luk ne zamiriše. Dodati paradajz pelat i sok od paradajza, vodu ili bujon, iseckan bosiljak, šećer i biber. Promešati. Kada supa provri smanjiti vatru, delimično poklopiti i kuvati 15-20 minuta. Štapnim mikserom, ili u blenderu koji je otporan na visoku temperaturu, izmiksati supu do fine, kremaste, teksture. Dodati pavlaku za kuvanje i parmezan sir. Kuvati nekoliko minuta dok se sir ne otopi. Probati supu i začiniti prema ukusu. Ako se supa čini previše kiselom, dodati još pavlake ili šećera. Poslužiti toplu supu. Dekorisati rendanim parmezanom, iseckanim bosiljkom i hrskavim krutonima.
Nema komentara:
Objavi komentar