Pogačice sa sirom




Veoma ukusni zalogaji pravog domaćeg peciva uvek su odličan izbor za doručak, užinu, ili na okupljanjima različitim povodom. 

Sastojci
  • 150 g putera ili margarina
  • 250 g feta sira
  • 350 g mekog brašna "tip 400"
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo ili 5 g
  • 1 žumance za premazivanje
  • 1/2 kašičice vode
  • krupna so za posipanje
  • kim, susam, mak za posipanje

Od navedenih sastojaka dobićemo 30 pogačica prečnika 5 cm i visine 2.5-3 cm nakon pečenja. 

Priprema:

Pripremiti i izmeriti sve sastojke. Puter ili margarin izvaditi ranije iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Prosejati brašno. Feta sir iseći na kockice. 

U veću činiju staviti omekšao puter, dodati kockice sira, so, prašak za pecivo i polovinu izmerenog i prosejanog brašna. Rukom umesiti glatko testo, dodajući po malo preostalog brašna. Ja sam u testo dodala 325 g brašna, a 25 g sam upotrebila za posipanje radne površine tokom razvijanja. Kompaktno testo, koje je vrlo fino za mešenje, prebaciti na radnu površinu i umesiti do kraja. Testo umotati plastičnom folijom i ostaviti sat vremena, ili duže, na sobnoj temperaturi, ili u frižideru ako je u prostoriji veoma toplo. 

Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. 

Na radnoj površini posutoj brašnom oklagijom razviti testo debljine 5 milimetara, a zatim preklopiti, bez ikakvog mazanja, sve četiri strane prema sredini ✉️ Ponoviti postupak. Posle dva preklapanja razviti testo debljine 1 cm, pa modlicom ili čašom prečnika 5 cm vaditi pogačice i stavljati na pripremljen pleh. Gledati da što više pogačica dobijemo iz prvog razvijanja, zato što ćemo svaki sledeći put ponovo posipati radnu površinu brašnom, koje će testo pokupiti i za nijansu biti tvrđe. Ako je potrebno, modlicu ili čašu umočiti u brašno pre svakog vađenja pogačice. Sakupiti ostatke testa i ponovo ga razviti na debljinu od 5 mm i preklopiti ✉️ Zatim ponovo razviti na debljinu od 1 cm i vaditi pogačice. 

Uključiti rernu da se greje na 200° C. Za to vreme žumance pomešati s pola kašičice vode. Pomoću četkice premazati žumancetom pogačice u plehu, pa ih posuti krupnom solju i semenkama po izboru. Staviti pleh u zagrejanu rernu na poziciju bliže donjem grejaču i peći oko 15 minuta, ili dok pogačice ne porumene. Kao i svako pecivo, najbolje je dok je sveže.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF