Prhki i vrlo izdašni kolačići ili keksići od kikirikija, koji se tope u ustima. Pogodni su za svečane prilike, ali i kao svakodnevna poslastica.
Sastojci:
- 200 g neslanog pečenog kikirikija
- 150 g putera
- 100 g krem sira 60% mm
- 1 jaje
- 200 ml šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml ulja
- 550-600 g mekog brašna "tip 400"
- 1 prašak za pecivo
- prah šećer za oblaganje kolačića
Od navedenih sastojaka dobićemo oko 50 kolačića dužine 7 cm. Testo može da stoji u kutiji u frižideru 2-3 dana, ako ćemo da pravimo kolačiće iz dva puta. Kikiriki možemo zameniti orasima ili lešnicima.
Priprema:
Izmeriti puter i sir, pa ih ostaviti na sobnoj temperaturi da omekšaju. Menzurom izmeriti šećer i ulje. Izmeriti i prosejati brašno. U blenderu usitniti kikiriki tako da polovina bude sitnije samlevena, a polovina malo krupnije.
U veću činiju staviti šećer, puter, sir, jaje, ulje, vanilin šećer i prašak za pecivo. Dodati kikiriki i rukom mesiti testo u činiji, uz dodavanje malo po malo brašna. Testo bi trebalo da bude mekano, ali i nelepljivo, slično kao za vanilice, pa dozirati brašno prema potrebi.
Na pleh od šporeta staviti pek-papir. Uključiti rernu da se greje na 180° C.
Oklagijom razviti testo debljine 7-8 mm. Masno testo se neće lepiti za radnu površinu, ali ako bude bilo potrebno posipati je brašnom. Pomoću modlice ili čaše prečnika 7 cm vaditi kolačiće u obliku polumeseca i ređati s razmakom na pripremljen pleh.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok vrhovi polumeseca blago ne porumene. Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti kolačiće nekoliko minuta da se prohlade, pa ih uvaljati u prah šećer. Važno je da budu topli, jer ako se sasvim ohlade šećer se neće lepiti. Čuvati kolačiće u zatvorenoj kutiji oko nedelju dana.
Nema komentara:
Objavi komentar