Jafa torta




Velika puslica, osvežavajuća voćna torta koja je vrlo ukusna, ali i vrlo slatka.

Ne, nije u pitanju torta s jafa keksom, već je u receptu koji sledi malo komplikovanija torta s pomorandžama :) "Jaffa" je vrlo popularna, slatka i mirisna vrsta koja raste u Izraelu, ime je dobila po najstarijem delu Tel Aviva. 

S ovim receptom ću učestvovati u igrici "ajme" za mesec februar, a tema je - pomorandže.

Sastojci:
kore:
  • 12 belanaca (2 x 6 belanaca)
  • 500 g šećera (2 x 250 g šećera)
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta (2 x 1 kašika sirćeta)
fil:
  • 12 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer ili 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • sok od 1 manje pomorandže
  • 2 kašike gustina
  • 250 g putera
  • 100 g blanširanih, mlevenih badema
  • 3 manje pomorandže
završna nota:
  • 400 ml sveže slatke pavlake
ukrašavanje:
  • 2-3 kašike pečenih listića badema
  • kandirani kolutovi pomorandže

Pola mere:
kore:
  • 6 belanaca (2 x 3 belanca)
  • 250 g šećera (2 x 125 g šećera)
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta (2 x 1 kašika sirćeta)
fil:
  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer ili 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
  • sok od 1/2 manje pomorandže
  • 1.5 kašika gustina
  • 125 g putera
  • 50 g blanširanih, mlevenih badema
  • 2 manje pomorandže
završna nota:
  • 200 ml sveže slatke pavlake
ukrašavanje:
  • 2 kašike pečenih listića badema
  • kandirani kolutovi pomorandže

Na slikama je torta od pola mere u kalupu prečnika 22 cm. Za punu meru uzeti veći pleh, četvrtastog ili okruglog oblika.

Priprema:

Prvo ćemo se odlučiti da li ćemo koru peći iz jednog ili dva puta, pa ćemo, shodno odluci, pripremiti odgovarajući pleh, koji ćemo namazati uljem i obavezno postaviti iskrojenu hartiju na dno, jer će se s hartijom pečena, osetljiva, kora od belanaca, daleko lakše odvojiti od kalupa.

Priprema kore:

Odvojiti belanaca u dubok sud, a žumanaca u šerpicu u kojoj će se kuvati na pari, pa ih poklopiti da se ne bi osušila. 

Moram da skrenem pažnju da se belance neće umutiti ukoliko prilikom odvajanja upadne žumance, koje ne uspemo da odmah i temeljno izvadimo. Za nevešte imam predlog: razbijati jaja u pomoćnim posudama, pa odatle prebacivati jedno po jedno belance u činiju u kojoj planirate da mutite šam.

Izmeriti šećer. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Mutiti mikserom belanca i postepeno dodavati izmeren šećer, pa kad sneg bude čvrst sipati kašiku sirćeta i promešati mikserom, grabeći sneg s dna, da bi se sirće ravnomerno izmešalo. Na sredinu kalupa sipati šam i oprezno ga poravnati prema ivici. Nije potrebno poravnavati šam do perfekcije, da ne bi počeo da opada u medjuvremenu.

Temperaturu rerne smanjiti na 125°C, ubaciti kalup i više ne otvarati rernu dok ne prodje 1 sat i 15 minuta. Ipak bih naglasila da svako poznaje svoj šporet najbolje, a dato vreme neka bude okvirno. 

Odmah izvaditi kalup iz rerne i ne ostavljati koru da se hladi unutra, jer će se nagomilati vodena para koja će skvasiti koru. Neka se kora ohladi u kalupu, a zatim je oprezno odvojiti i okrenuti naopako na veliki tanjir. Polako skinuti papir s torte. Ukoliko pečemo 2 kore, ponoviti ceo postupak i ne zaboraviti da ponovo uključimo rernu da se greje na 200°C. 

Priprema fila:

Iscediti sok od pomorandže i pomešati ga s gustinom. Fil ćemo kuvati na pari.

U veću šerpu sipati vodu do visine 1/3, ostaviti da provri, pa smanjiti vatru da voda tek lagano struji. Na veću šerpu staviti manju šerpu s žumancima i šećerom, koja ne bi trebalo da dodiruje vodu u većoj šerpi. Dodati vanilin šećer. Stalno mešati desertnom varjačom dok fil ne počne da se zgušnjava. Ceo proces kuvanja trajaće oko 20 minuta. Kad prodje polovina vremena i kad se fil lepo zagrejao, dodati sok od pomorandže koji je pomešan s gustinom, pa uz mešanje zgotoviti. Hladjenjem će se fil još više zgusnuti.

U sasvim ohladjen krem dodati na kockice isečen omekšali puter i mikserom sjediniti. Dodati oljuštene i samlevene bademe, ali odmah da kažem da je fil lep i bez badema. S obzirom da se u prodavnici mogu kupiti blanširani bademi, to je jedan posao manje u izradi ovog složenog recepta.

Oprati sočne pomorandže, oljuštiti ih i razdeliti na kriške. Izvaditi semenke ukoliko ih ima. Iz praktičnih razloga oštrim nožem iseći kriške na tanke komadiće, jer nož može da povuče komad prilikom sečenja torte.

Slaganje torte

Jednu koru staviti na poslužavnik, premazati filom, zatim odozgo gusto poredjati komadiće pomorandže, pa preklopiti drugom korom i lagano pritisnuti. Staviti tortu u frižider, pa umutiti slatku pavlaku. Premazati tortu šlagom i ukrasiti je preprženim listićima badema i kandiranim kolutovima pomorandže, koje smo završili dan ranije. 

Ostaviti je nekoliko sati u frižideru pre sečenja, a najbolje je da prenoći.



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...