Ovo je, po mom mišljenju, jedna od najlepših i najukusnijih salata, mada se ponekom ne dopada jer sadrži jabuku. Napravila sam jednom bez jabuke, ali nije mi to-to. Jabuka daje svežinu i prijatno krcka izmedju ostalih obarenih sastojaka. Naravno, trebalo bi da bude kisela jabuka :) Pomenula bih i crne masline koje daju gorku notu - a uz sve ostale sastojke, u salati je pravo bogatstvo ukusa :)
Sastojci:
- 2 veća krompira
- 1 veća šargarepa
- 3-4 kašike kukuruza
- 3-4 kašike graška
- 1/2 manje kisele jabuke
- 8-10 komada crnih maslina
- 1 konzerva tunjevine u komadu od 80 g
- sok od 1/2 limuna
- prstohvat soli
- ~ 50 g majoneza
- ~ 50 g kisele pavlake
- 1 ravna kaf. kaš. senfa
- prstohvat soli
Mere se odnose na malu količinu salate za 2 osobe. Ukoliko je potrebno više salate, srazmerno povećati količinu svih sastojaka.
Zbog upadljive boje i finog kontrasta samo crne masline dolaze u obzir.
Majonez možemo da napravimo sami, a njegovim dodavanjem ćemo regulisati gustinu salate.
Ne koristiti komadiće tune, jer to i nije riba već otpaci.
Priprema:
Priprema povrća
Povrće očistiti i skuvati u slanoj vodi, vodeći računa da se krompir ne prekuva. Grašak i kukuruz, ukoliko su bili zaledjeni, dodati pred kraj.
Ocediti vodu i ostaviti da se povrće ohladi.
Na kockice iseći krompir i šargarepu. Maslinama izvaditi koštice i iseći ih na četvrtine. Umereno posoliti iseckano povrće, preliti sokom od limuna i promešati.
Priprema preliva
U činiji izmešati majonez i kiselu pavlaku, posoliti prstohvatom soli, zatim dodati senf i dobro sjediniti.
Salata
Sipati preliv preko povrća i lagano izmešati. Ako se ispostavi da bi trebalo da bude još sočnije, napraviti još preliva.
Dobro ocediti tunjevinu, pa je Iscepkati prstima i dodati salati.
Jabuku oguliti na samom kraju da ne bi oksidirala, pa je odmah iseckati na kockice i sjediniti s ostalim sastojcima.
Poklopiti salatu i ostaviti je da se dobro ohladi u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar