Prekrštene zemičke




Fine, slatke, zemičke od kiselog testa koje je slično testu za štrudlu, začinjeno cimetom, oraščićem, suvim groždjem i kandiranim ili suvim voćem. 
Postoji nekoliko pričica u vezi s nastankom ovog peciva, a jedno verovanje je vezano za Anglosaksonce i njihovu boginju proleća Eostre, u čiju su čast pripremani ovi fini hlepčići. Danas se tradicionalno serviraju na Uskrs, a prepoznatljivi su jer su odozgo označeni krstom. Smatra se da zemičke koje su ispečene na Veliki petak neće postati plesnjive tokom vremena, a za sreću je potrebno sačuvati jednu do narednog Uskrsa. 

Dragim posetiocima i pratiocima katoličke i pravoslavne veroispovesti, čestitam najveći hrišćanski praznik 👪

Sastojci:
  • 420-450 g prosejanog mekog brašna
  • 2 kašičice instant suvog kvasca (2/3 kesice)
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice sveže narendanog muskatnog oraha
  • prstohvat soli
  • 240 ml mleka
  • 70 g putera
  • 1 krupnije jaje
  • 40 g kandiranog ili suvog voća
  • 70 g sitnog suvog groždja ili brusnica
premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašičica vode
krstovi:
  • 60 g brašna
  • 8 kašika vode
  • 1 kašičica šećera

Od navedenih mera izaći će 10 zemički prečnika 10 cm nakon pečenja. 

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi.
Sinto iseči kandirano ili suvo voće, kao i suvo groždje ukoliko su zrna krupnija. 
Odmeriti mleko i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.

Prosejati brašno. U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. Zemičke ne bi trebalo da budu pretrpane brašnom, teške i suve, pa će količina dodatog brašna zavisiti od veličine jajeta i kvaliteta svih drugih sastojaka. 

U činiju zatim dodati šećer, prstohvat soli, cimet, instant suvi kvasac i muskatni orah. Izmešati sve sastojke kašikom. Dodati mleko sobne temperature. Izmutiti jaje viljuškom, pa ga dodati u činiju. Dodati na kockice isečen omekšao puter. Dodati suvo groždje i kandirano voće. 

Promešati sve sastojke kašikom. Dobićemo gusto i lepljivo testo, kome po potrebi dodavati malo po malo brašna i zamesiti rukom u činiji. Mesiti najmanje 5 minuta, sve dok ne dobijemo svilenkasto, mekano i gotovo nelepljivo testo. Nikako ne preterivati s brašnom, pa je poželjno da se testo pomalo lepi, ali i lako odlepi. 
Ukoliko nismo vični mešenju, koristiti mikser sa spiralnim nastavcima i mutiti najnižom brzinom najmanje 5 minuta.
Čistu, veću, činiju premazati uljem, staviti testo, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu. Ako je u kuhinji hladno, staviti činiju u rernu, zatvoriti vrata i upaliti svetlo, koje će fino zagrejati mali i zatvoren prostor. Proveravati da svetlo nije previše zagrejalo rernu. Ostaviti da testo raste sat - sat i po. Ovakvoj vrsti testa je potrebno nešto više vremena, iako se neće udvostručiti kao kod nekih drugih recepata. 

Na pleh od šporeta staviti hartiju.

Podeliti testo na 10 jednakih delova. Svaki deo spljoštiti dlanom, zatim pokupiti krajeve kao kad oblikujemo buhtle, pa zaokružiti lopticu bez dodavanja brašna ako je moguće. 

Loptice s razmakom redjati na pleh. Svaku lagano pritisnuti dlanom i poravnati odozgo.

Umutiti žumance s kašičicom vode, pa premazati svaku lopticu odozgo i po obodu, što će našim zemičkama dati lep sjaj. Ako ostane nešto žumanceta za premazivanje - ne bacati. Staviti pleh u nezagrejanu rernu i ostaviti da loptice rastu 30-40 minuta. Druga varijanta je da plastičnu foliju premažemo uljem, pa nauljenu stranu prebacimo lagano preko pleha i ostavimo na sobnoj temperaturi. 

Uključiti rernu da se greje na 190°C.

Ako je ostalo još žumanceta, premazati ponovo žemičke. 

Pripremiti smesu od brašna za krstove. U šolji izmutiti brašno, šećer i vodu dok ne dobijemo glatko i gusto testo. Bolje je dodavati malo po malo vode, nego preterati s njom. Testo mora biti dovoljno gusto da se ne razliva, a dovoljno retko da može da izlazi kroz nastavak "za šaranje" s milimetarskim otvorom. Zbog mogućnosti da neka grudvica zapuši otvor, obavezno protisnuti smesu od brašna kroz cediljku. Ostaviti da miruje dok se rerna ne ugreje. Prebaciti smesu u plastičnu kesu s nastavkom i obeležiti krst na svakoj zemički. Ukoliko nemamo nastavak, sipati smesu od brašna u kesu za zamrzavanje hrane, pa makazicama odseći jedan vrh na kesi, da bismo dobili tanak mlaz kojim ćemo šarati krstove. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu na srednju poziciju, pa peći oko 15-18 minuta, vodeći računa da hlepčići ne pregore.

Za dodatni sjaj i slatkoću možemo skuvati gusti sirup od jednakih delova vode i šećera, kao za baklavu, pa premazati zemičke. U ovom receptu zemičke nisu premazane sirupom.

Da se ne bi osušile, čuvati zemičke ispod zvona ili u kutiji.  












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF