Ukrašavanje jaja




Jaja uobičajeno ukrašavamo na Veliki petak, iako je to dan, kaže verovanje, kada ne bi trebalo ništa raditi zbog žalosti za Isusom.

Ukoliko danas niste ukrasili jaja već ste ostavili za Veliku subotu, u nastavku sledi jedan od načina za jednostavno a efektno ukrašavanje, koje ne zahteva ništa više materijala od onoga što nam se trenutno zateklo u kući.

Bojenje je prirodnim bojama. Ukrašavanje je dekupaž tehnikom. 

Da bi jaja primila pastelne tonove koje dobijamo iz povrća i začina, moraju da budu bele boje. Ukoliko imamo samo žuta jaja - prvo ćemo ih izbeliti kao što je objašnjeno na posebnoj temi

Izbeljena jaja možemo ostaviti neobojena i odmah uraditi dekupaž, ili ćemo ih obojiti pastelnim tonovima, pa tek zatim uraditi dekupaž. 

Sastojci za žuta jaja:
  • 1-2 kašike kurkume
  • 4-5 dl vrele vode
  • 1 kašika sirćeta

Količine sastojaka su za 3-5 belih jaja.  Koje sve boje možemo dobiti iz prirode pogledati ovde.

Priprema:

Zagrejati vodu do ključanja, dodati kurkumu i sirće, prokuvati koji minut pa skloniti s vatre i procediti. Staviti skuvana bela jaja u posudu, pa ih preliti procedjenom tečnošću i uz povremeno okretanje ostaviti par sati u vodi. Izvaditi jaja na kuhinjski ubrus i ostaviti da se osuše. Namazati ih uljem ukoliko nećemo raditi dekupaž.

Potrebno za dekupaž:
  • 1 belance
  • salvete ili hartija
  • četkica
  • končići, mašnice, cvetići
  • makazice

Priprema:

Izmutiti belance kašičicom, tek da zapeni. 

Izabrati sitnije motive na salvetama zato što se manje gužvaju prilikom lepljenja, pa razdvojiti sve slojeve salvete i ostaviti samo prvi sloj.

Iseći makazicama odabrane motive, trudeći se da bude precizno. 

Osušeno jaje uzeti u ruku i razmisliti na kom delu jajeta bi bilo najprikladnije da stoji odabrani motiv. Umočiti četkicu u belance i namazati taj deo na jajetu. Spustiti isečeni motiv i nežno preći četkicom s belancetom preko njega, ravnajući eventualne nabore. Konačno, ukoliko je potrebno, uzeti parče plastične kese pa je staviti na motiv i preći prstima preko kese, da bi se motiv još bolje učvrstio. 

Ostaviti da se dobro osuši. 

Kao motiv može da posluži i novinska hartija, a kako je ona malo čvršća od salvete, potrebno je dobro je izgužvati i na taj način omekšati, a motive cepkati umesto seći. Dalji postupak je isti kao sa salvetama.













Broj komentara: 6:

  1. Draga, nominovala sam te za The Versatile Blogger Award.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala lepo :)

    Prvi put čujem da takva nagrada postoji, ali na netu je lako doznati o čemu je reč :) Hvala još jednom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je blogerska titula i pogledaj post na mom blogu, tamo je sve objašnjeno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Svakako ću pogledati, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo ljupka dekoracija, a tu kosaricu sa uskrsnjim jajima bih najradije prisvojila.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Korpica je bila "natur" i u njoj mi je stigao jedan cvetni aranžman, cveće se odavno osušilo, korpica je ostala čekajući da je ofarbam i iskoristim za potrebe recepata i bloga :)) Hvala ti :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF