Sastojci:
podvarak:
- 1 glavica kiselog kupusa srednje veličine
- 1 veća glavica crnog luka
- 50 g mesnate, suve, slanine
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- 2 lovorova lista
- 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 1 kašika mlevene paprike
- 300 g pilećih fileta
- 2 kašike ulja
- 1/4 kaf. kaš. soli
Količine su za 2 osobe. Umesto piletine možemo dodati krmenadle ili kobasice. Postupak pripreme biće isti. Bez slanine i piletine imaćemo odlično posno jelo.
Kupus ćemo isprati od viška soli. Iseći kupus na tanke rezance, staviti ga u veliku cediljku koju ćemo uroniti u veću posudu s čistom vodom. Ponoviti nekoliko puta i svaki put promeniti vodu, a na kraju iscediti kupus rukom. Ponavljati postupak dok kupus ne dostigne prihvatljivu slanost. Dovoljno je ispran ako onda kada ga probamo pomislimo da bi bio ukusniji da je malo slaniji. Tokom termičke obrade povećaće se količina kiselosti i slanoće.
Na ulju, na tihoj vatri, izdinstati iseckanu glavicu crnog luka, pa joj dodati sitno sečenu slaninu i pržiti dok ne zamiriše. Sasvim je dovoljno 50 grama slanine, jer ako je suva i aromatična i u vrlo maloj količini obogatiće ukus podvarka, a nećemo preterati s masnoćom.
Dodati već spremljen, isečen, kupus i naliti toplom vodom tek toliko da bude u ravni s kupusom, otprilike 600 ml. Zatim staviti začine: 2 cela čena belog luka, mleveni biber, lovorov list i mlevenu papriku. Promešati, pa dinstati na umerenoj vatri oko 30 minuta, ili dok voda ne bude isparila, a kupus omekšao. Često mešati da jelo ne bi zagorelo u završnoj fazi, kad bude ostalo bez tečnosti.
Za to vreme spremiti pileće filete. Isprati ih pod mlazom hladne vode, posušiti kuhinjskim ubrusom, očistiti od masnoće i opnica i posoliti. Možemo ih zaseći po sredini i oblikovati deblje šnicle. Ugrejati na tihoj vatri 2 kašike ulja, pa pržiti filete nekoliko minuta, okrećući ih dok se ne bude formirala rumena korica. Uz filete možemo propeći i neku krišku slanine. Skloniti s vatre.
Ugrejati rernu na 200°C.
Spremiti prikladnu vatrostalnu posudu, pa je namazati uljem u kojem se pržila piletina. Staviti u posudu dinstan kiseli kupus, a preko njega poredjati pržene pileće filete i slaninu. Sipati vrlo malo vode, tek nekoliko kašika. Pokriti folijom i peći u rerni oko 60 minuta. Ukoliko postoji bojazan da će se meso presušiti iako je ispod folije, možemo ga dodati podvarku na polovini pečenja, ili ga ušuškati ispod kupusa. Na kraju, skloniti foliju i ostaviti još 5 minuta da se podvarak zapeče. Servirati jelo dok je toplo, uz kuvan krompir ili proju.
Nema komentara:
Objavi komentar