Vrlo ukusno jelo, kao i svako fino začinjeno mleveno meso u kvalitetnom sosu. Kalorije ne brojati, ali i ne jesti često ovakva jela :)
Sastojci:
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 1 mala glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- prstohvat bibera
- 1 kaf. kaš. mlevene paprike
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 2-3 kašike prezli
- 1 jaje
- brašno za valjanje ćufti
- ulje za prženje ćufti
- 2 kašike ulja od prženja ćufti
- 1.5 dl domaćeg bujona ili vode
- 1/2 kaf. kaš. bosiljka, svežeg ili suvog
- 1/4 kaf. kaš. soli
- 150 g milerama
- 1 kašika soka od limuna, ili par kapi jabukovog sirćeta
Ukoliko će ćufte biti za dve osobe, potrebno je smanjiti količinu mesa na polovinu i prepoloviti glavicu luka, a ostale mere prilagoditi ličnim afinitetima. Količinu sosa nije potrebno smanjivati.
Priprema:
Meso od buta isprati pod vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Odstraniti masnoću i žilice, pa samleti pomoću mašine za mlevenje mesa ili čoperom.
U činiju staviti mleveno meso, jaje, vrlo sitno isečen luk, prezle i začine, pa mesiti rukama nekoliko minuta. Ukoliko smatrate da je masa previše retka, dodajte još jednu kašiku prezli. Pokriti meso i ostaviti desetak minuta da se ukusi prožmu.
Ugrejati ulje za prženje na vrlo tihoj vatri. Trebalo bi da bude toliko ulja da ćufte budu u njemu svojom donjom trećinom.
U činijicu sipati par kašika brašna.
Rukama oblikovati male ćufte, ne veće od 4 cm u prečniku, pa ih uvaljati u brašno i stavljati na vruće ulje. Verovatno će biti potrebno da operete ruke posle svake druge ćufte.
S obzirom da ćufte pržimo na tihoj vatri one neće pregoreti, već će dobiti lepu braonkastu boju. Povremeno ih okrenuti da bi se zapekle sa svih strana.
Desetak minuta kasnije izvaditi ćufte na tanjir, a zatim odvojiti dve kašike ulja u kojem su se pržile.
Napraviti sos. U šerpu, ili dublji tiganj, staviti odvojeno ulje, pa zaliti bujonom ili vodom, posoliti i dodati bosiljak. Kad tečnost bude prokuvala, smanjiti na vrlo tihu vatru i dodati pržene ćufte. Poklopiti i dinstati desetak minuta, a povremeno protresti tiganj da se ćufte ne bi zalepile za dno. S obzirom da ćufte sadrže brašno, tečnost će se zgusnuti, a da bismo održali period dinstanja od desetak minuta, ako je potrebno, dolivati po malo vode.
Kašikom izmešati kiselu pavlaku tako da bude kremasta, dodati sok od limuna i fino sjediniti. Dodati je u tiganj s ćuftama, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se sastojci povežu. Poslužiti odmah.
Nema komentara:
Objavi komentar