Hrskavi trouglovi s pečurkama




Hrskavi trouglovi punjeni pečurkama i sirom su savršeno koktel pecivo za rodjendanske zabave ili sedeljke s prijateljima, a ostavljaju veoma upečatljiv utisak. Priprema je mnogo jednostavnija nego što se čini na prvi pogled. Na svečanoj trpezi će se fino dopunjavati s mesom i obiljem različitih salata. 

Sastojci:
  • 8 listova svežih tankih kora (4 x 2 lista)
  • 50 ml maslinovog ulja za premazivanje
nadev:
  • 400 g šampinjona
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 4 sitnija mlada luka ili u istoj količini praziluk
  • 1/2 manje vezice peršuna
  • 120-140 g feta sira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Navedene mere su za 20 trouglova čije su stranice izmedju 7 i 8 cm.

Priprema:

Priprema nadeva:

Šampinjone oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Ako imamo vremena oljuštiti klobuke, a svakako skloniti sve tačkice i flekice s pečuraka. Iseći ih na četvrtine i samleti u čoperu.

U tiganju zagrejati kašiku maslinovog ulja na tihoj vatri, pa dodati usitnjene pečurke i dinstati oko 15 minuta dok sva tečnost ne bude isparila. Ostaviti da se nadev prohladi. Prebaciti ga u veću činiju. 

Oprati peršun pa ga posušiti, iseckati i dodati u nadev. Oprati mladi luk ili praziluk, iseckati i dodati nadevu. Izmrviti feta sir i dodati u činiju s pečurkama. Posoliti, pobiberiti i promešati. Probati i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen. 

Priprema trouglova:

Na pleh od šporeta postaviti hartiju. U činijicu sipati maslinovo ulje i pripremiti četkicu za mazanje.

Odvojiti 8 listova tankih kora i pokriti ih vlažnom krpom da se ne bi osušili dok pripremamo trouglove. Nadev podeliti na 20 jednakih delova, tako da bude otprilike po 1 kašičica nadeva za svaki trougao. Ako bude više nadeva, dodati još par kora i napraviti koji trougao više. 

Na čistu i suvu radnu površinu staviti jednu koru, premazati je maslinovim uljem, a preko nje položiti drugu koru i lagano pritisnuti. Premazati i drugu koru uljem. Kuhinjskim makazama ili oštrim nožem iseći kore po dužoj strani na 5 šlajfni (traka) za 5 trouglova. Širina trake će biti izmedju 7 i 8 cm. Na početak svake trake staviti kašičicu nadeva i odatle krenuti s cik-cak uvijanjem u formi trougla. Odozgo premazati maslinovim uljem i redjati pecivo na pleh. Na isti način napraviti još 15 trouglova.

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pecivo oko 20 minuta, ili dok ne porumeni po svojim ivicama. 

Stajanjem će hrskavost trouglova popustiti, pa bi bilo dobro da ih odmah, ili u najkraćem vremenu, poslužimo. Ne pokrivati ih da bi ostali hrskavi što duže.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF