Hrskavi trouglovi punjeni pečurkama i sirom su savršeno koktel pecivo za rodjendanske zabave ili sedeljke s prijateljima, a ostavljaju veoma upečatljiv utisak. Priprema je mnogo jednostavnija nego što se čini na prvi pogled. Na svečanoj trpezi će se fino dopunjavati s mesom i obiljem različitih salata.
Sastojci:
- 8 listova svežih tankih kora (4 x 2 lista)
- 50 ml maslinovog ulja za premazivanje
- 400 g šampinjona
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 sitnija mlada luka ili u istoj količini praziluk
- 1/2 manje vezice peršuna
- 120-140 g feta sira
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Navedene mere su za 20 trouglova čije su stranice izmedju 7 i 8 cm.
Priprema:
Priprema nadeva:
Šampinjone oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom. Ako imamo vremena oljuštiti klobuke, a svakako skloniti sve tačkice i flekice s pečuraka. Iseći ih na četvrtine i samleti u čoperu.
U tiganju zagrejati kašiku maslinovog ulja na tihoj vatri, pa dodati usitnjene pečurke i dinstati oko 15 minuta dok sva tečnost ne bude isparila. Ostaviti da se nadev prohladi. Prebaciti ga u veću činiju.
Oprati peršun pa ga posušiti, iseckati i dodati u nadev. Oprati mladi luk ili praziluk, iseckati i dodati nadevu. Izmrviti feta sir i dodati u činiju s pečurkama. Posoliti, pobiberiti i promešati. Probati i proveriti da li je nadev dovoljno začinjen.
Priprema trouglova:
Na pleh od šporeta postaviti hartiju. U činijicu sipati maslinovo ulje i pripremiti četkicu za mazanje.
Odvojiti 8 listova tankih kora i pokriti ih vlažnom krpom da se ne bi osušili dok pripremamo trouglove. Nadev podeliti na 20 jednakih delova, tako da bude otprilike po 1 kašičica nadeva za svaki trougao. Ako bude više nadeva, dodati još par kora i napraviti koji trougao više.
Na čistu i suvu radnu površinu staviti jednu koru, premazati je maslinovim uljem, a preko nje položiti drugu koru i lagano pritisnuti. Premazati i drugu koru uljem. Kuhinjskim makazama ili oštrim nožem iseći kore po dužoj strani na 5 šlajfni (traka) za 5 trouglova. Širina trake će biti izmedju 7 i 8 cm. Na početak svake trake staviti kašičicu nadeva i odatle krenuti s cik-cak uvijanjem u formi trougla. Odozgo premazati maslinovim uljem i redjati pecivo na pleh. Na isti način napraviti još 15 trouglova.
Uključiti rernu da se greje na 180°C.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pecivo oko 20 minuta, ili dok ne porumeni po svojim ivicama.
Stajanjem će hrskavost trouglova popustiti, pa bi bilo dobro da ih odmah, ili u najkraćem vremenu, poslužimo. Ne pokrivati ih da bi ostali hrskavi što duže.
Nema komentara:
Objavi komentar