Malidžano namaz




Malidžano, ajvar od zelenih paprika i patlidžana, nema onu lepu zagasitocrvenu boju poput ajvara od crvenih paprika, ali je jednako zanimljiv i veoma ukusan. Možemo ga praviti tokom cele godine, sada kada su sastojci uredno složeni na policama u svakom većem marketu i leti i zimi. Za pripremu namaza iz recepta ne treba mnogo ni sastojaka ni vremena. 

Sastojci:
  • 800 g zelene paprike
  • 400 g patlidžana
  • 1-2 zelene ljute paprike
  • 80 ml ulja
  • sok od 1/2 limuna 
  • 2 kašike dižon senfa
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
finale:
  • 1 manji francuski hleb za bruskete
  • 1 čen belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja

Navedene mere su za otprilike 400 grama namaza.

Priprema:

Oprati i posušiti paprike ubrusom, pa ih ispeći na plotni ili u rerni. Procesu pečenja u rerni može pomoći premazivanje paprika uljem. Na pleh obavezno postaviti alu-foliju ili pek-papir. Ispečene paprike držati u šerpi s poklopcem da bi se još malo kuvale dok se budu hladile i da bi se lakše oljuštile. 

Ljutu papričicu ispeći na plotni, pa je pridružiti pečenim paprikama.

Patlidžan oprati, posušiti ubrusom, izbockati čačkalicom na nekoliko mesta i ispeći u rerni. 

Kada se povrće bude delimično ohladilo, oljuštićemo ga i očistiti od semenki. Važno je da povrće bude dobro ocedjeno, pa bi ga trebalo ostaviti nekoliko sati, ili preko noći, da se cedi na cediljci. Ako postoje uslovi, oljuštene paprike i patlidžan možemo staviti u gazu, koju ćemo zavezati i okačiti je da visi dok se povrće bude cedilo. 

Ocedjeno povrće ćemo samleti pomoću klasične ili električne mašine, ili vrlo, vrlo, sitno iseckati nožem. Blender nije dobro rešenje. 

U većoj šerpi zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati samleveno povrće i vrlo fino iseckan beli luk. Uz često mešanje pržićemo ajvar na tihoj vatri oko 60 minuta ili dok sva tečnost ne bude isparila, a dužina kuvanja zavisiće od količine povrća i njegove vlažnosti. Bolje ocedjeno će se mnogo kraće pržiti. Ajvar će biti upržen kada povučemo varjačom po dnu šerpe, a iza nje ostane trag. 

Nekoliko minuta pred kraj kuvanja dodaćemo sok od limuna, šećer, so i senf. Proveriti da li je malidžano dovoljno začinjen. Skloniti šerpu s vatre. Kad se malidžano bude ohladio sipati ga u čistu suvu teglicu i čuvati u frižideru. Servirati uz bruskete. 

Priprema brusketa je vrlo jednostavna i traje desetak minuta. Na pleh od šporeta postaviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Baget hleb iseći ukoso na kriške debljine do 1 cm. Jednu stranu svake kriške premazati pomoću četkice maslinovim uljem, pa tom namazanom stranom poredjati na pleh. Staviti pleh na gornju poziciju u zagrejanu rernu i peći 5 minuta, ili dok ivice hleba ne porumene. Izvaditi pleh iz rerne i okrenuti kriške namazanom stranom na gore. Maslinovo ulje će biti barijera koja će sprečiti da se kriške hleba skvase pod nadevom. Oljuštiti krupan čen belog luka, pa protrljati svaku krišku njime. Kašikom sipati pripremljen malidžano namaz na bruskete, ukrasiti listićima peršuna, pa odmah servirati. Druga mogućnost je da se malidžano posluži u činiji, a bruskete odvojeno. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF